Ljubljanski mestni svet bo na decembrski seji obravnaval predlog javnega podjetja Žale za 15-odstotno podražitev grobnin. Če se bodo svetniki s predlaganim povišanjem strinjali, bodo nove cene začele veljati že z letom 2024. To bo prva podražitev grobnin na ljubljanskih pokopališčih po marcu 2019, ko je mestni svet odobril 10-odstotno povišanje.

Iz gradiva za mestni svet je razvidno, da bi se letna grobnina za enojni grob z 38 evrov povišala na 43,7 evra, za žarni grob pa z 22,8 na 26,3 evra. Če bodo svetniki potrdili predlog, bo letna grobnina za grobnice z do štirimi prostori, ki trenutno znaša 152 evrov, višja za 22,8 evra. Povišala naj bi se denimo tudi grobnina za prostor za napisno ploščo, ki trenutno stane 57 evrov. Ob morebitni podražitvi bo za napisno ploščo treba odšteti 65,6 evra na leto.

Izgube pri upravljanju pokopališč

V javnem podjetju so pripravili primerjavo cen grobnin v mestnih občinah, preračunanih na kvadratni meter groba. Po njihovem izračunu bodo najemniki grobov na ljubljanskih pokopališčih tudi po morebitni podražitvi za grobnine odšteli manj kot v šestih drugih mestnih občinah. V JP Žale pravijo, da so rezultati poslovanja družbe na področju upravljanja oziroma vzdrževanja pokopališč že več kot desetletje negativni. To izgubo so v preteklih letih pokrivali z dobičkom, ki so ga ustvarili pri tržni dejavnosti, to so prodaja pogrebne in nagrobne opreme ter upepelitve pokojnikov.

Doslej je bil dobiček na tržnem delu takšen, da so poslovna leta zaključili v minimalnih zelenih številkah. Ker pa se tudi na prostem trgu poslovne razmere zaostrujejo, v JP Žale ocenjujejo, da je zanašanje na pokrivanje izgub s tržnim delom poslovanja negotovo in dolgoročno nesprejemljivo. Zato si želijo postopen dvig cen grobnin, dokler ne bodo z njimi v celoti pokrili vseh stroškov upravljanja pokopališč, je razvidno iz gradiva za mestni svet.

»Izguba pri upravljanju pokopališč nastaja predvsem zato, ker so grobnine glede na obseg programa vzdrževanja pokopališč prenizke. V preteklih letih je bila v Ljubljani dosežena takšna raven vzdrževanja pokopališč, ki prestolnici države pristoji in zadovoljuje pričakovanja najbolj zahtevnih najemnikov, obiskovalcev pokopališč, lokalne skupnosti, države, civilne družbe in sredstev javnega obveščanja. Družba zagotavlja enak standard upravljanja na vseh pokopališčih, ne glede na velikost, oddaljenost ali lastništvo posameznega pokopališča, čeprav upravljanje manjših pokopališč na območju Mestne občine Ljubljana, ki so od sedeža družbe oddaljena tudi do 27 kilometrov v eno smer, povzroča nesorazmerno visoke stroške,« so pojasnili v javnem podjetju, ki upravlja 18 ljubljanskih pokopališč. Ob tem so dodali, da na poslovanje pri vzdrževanju pokopališč občutno vplivajo tudi širitve slednjih. Nove površine na pokopališčih morajo namreč prav tako vzdrževati, čeprav je v prvih letih po izgradnji večina grobnih mest praznih in torej ne prinašajo dohodkov.

Podražili bi tudi dežurno službo

Javno podjetje Žale bi s 1. januarjem želelo povišati tudi ceno storitev 24-urne dežurne službe. Gre za gospodarsko javno službo, ki vključuje prevoz od kraja smrti pokojnika do zdravstvenega zavoda zaradi obdukcije pokojnika, odvzema organov ali drugih postopkov na pokojniku in nato do hladilnih prostorov na Žalah ter uporabo teh prostorov. Mestnemu svetu predlagajo povišanje cene s 191,91 evra na 211,88 evra brez davka na dodano vrednost, kar predstavlja 10-odstotno podražitev. Trenutna cena 24-urne dežurne službe se je, tako kot cena grobnin, zadnjič spremenila marca 2019. Žale so v letu 2022 opravile 4256 tovrstnih prevozov. 

Priporočamo