Zvezki z opisi potovanj po evropskih državah, kažipoti s cest in križišč, vrčki in kartonasti podstavki za pivo, zbirka žličk za sladoled, značke, žogice za namizni tenis, punčke v narodnih nošah, nogometni šali, vstopnice za koncerte, športna tekmovanja in muzeje, maskote z velikih tekmovanj, zastave, krožniki, spalna vreča, nahrbtnik ... To je le del zbirke muzeja avtoštoparske legende Mirana Ipavca.

Na vprašanje, katere so najprijaznejše države za popotnike z dvignjenim palcem, petinšestdesetletni ekonomist, nekdanji župan Kanala ob Soči in pisatelj Miran Ipavec zaupa, da so to države, v katerih se ne čaka dolgo na prevoze. Foto: Tina Jereb

Na vprašanje, katere so najprijaznejše države za popotnike z dvignjenim palcem, petinšestdesetletni ekonomist, nekdanji župan Kanala ob Soči in pisatelj Miran Ipavec zaupa, da so to države, v katerih se ne čaka dolgo na prevoze. Foto: Tina Jereb

Petinšestdesetletni ekonomist, nekdanji župan Kanala ob Soči in pisatelj je v zadnjih desetih letih z omenjenimi predmeti, na katere ga vežejo neprecenljivi spomini na svoja popotovanja z dvignjenim palcem, gostoval v številnih slovenskih krajih in tudi v Italiji. Tako kot na vseh dosedanjih lokacijah tudi na stičišču škofjeloškega Mestnega in Cankarjevega trga ter Blaževe ulice dajejo njegovi premični muzejski zbirki poseben pečat različne zemljepisne igre, primerne za vse generacije.

Obiskovalci z vsega sveta se lahko denimo preizkusijo v poznavanju evropskih zastav, prestolnic, prebivalstva in državnih mej, se pozabavajo ob igri o poznavanju piva iz različnih evropskih držav, si izmenjujejo izkušnje o potepanju po svetu ter prisluhnejo Miranovim popotniškim podvigom.

Tudi s pogrebnim in smetarskim vozilom

Zanimivi pogovori, pripovedovanje šal in opisovanje avtoštoparskih dogodivščin, spanje pod tisočerimi zvezdami na nebu namesto v hotelih z »zgolj« petimi zvezdicami in kava na bencinski črpalki so že skoraj štirideset let Miranova najljubša sprostitev po napornem delu v njegovem podjetju, kjer so se posvečali avtomobilski industriji. Avtoštoparsko kariero je Primorec začel šele pri petindvajsetih letih, ko se je 14. septembra 1984 odpravil na koncert skupine Queen v Milano, a se je njegova pot s trgatvijo v francoski Savoji ter potovanjem v Pariz, Španijo in Nemčijo precej podaljšala.

Svoje popotniške podvige je strnil tudi v knjigi z naslovom Avtoštoparske legende in v otroških slikanicah s popotniško vsebino. Foto: Tina Jereb

Svoje popotniške podvige je strnil tudi v knjigi z naslovom Avtoštoparske legende in v otroških slikanicah s popotniško vsebino. Foto: Tina Jereb

»Več kot 8000 kilometrov, ogromno novih ljudi in izkušenj, zanimivih in slikovitih krajev ter občutek svobode. To je bilo dovolj, da sem si rekel: To je to!« je v svoji knjigi Avtoštoparske legende, ki je rdeča nit njegove muzejske zbirke, zapisal Miran Ipavec.

Na vprašanje, katere so najprijaznejše države za popotnike z dvignjenim palcem, sogovornik zaupa, da so to države, v katerih se ne čaka dolgo na prevoze, med njimi pa izstopajo Irska, Velika Britanija, Nemčija in Romunija. Po drugi strani pa, pove navdušeni popotnik, je v skandinavskih državah (razen na Finskem), na Slovaškem, v Španiji, Franciji in Italiji štopanje pogosto prava muka.

Obiskovalci muzeja se lahko preizkusijo tudi v različnih igrah, povezanih z zemljepisom. Foto: Tina Jereb

Obiskovalci muzeja se lahko preizkusijo tudi v različnih igrah, povezanih z zemljepisom. Foto: Tina Jereb

Čeprav je bilo najpogostejše vozilo na njegovih potovanjih osebni avtomobil, je zaupal, da so mu poleg voznikov tovornjakov in celo traktorjev ustavili tudi kolesarji, pa tudi vozniki pogrebnega, smetarskega in reševalnega vozila. Če se mora odločiti med najlepšimi prevoznimi sredstvi, s katerimi so ga pripeljali do cilja in med katerimi so bili številni mercedesi, jaguarji in maseratiji, Miran pove, da mu je bil med vsemi najbolj pri srcu beli rolls-royce iz leta 1958, s katerim ga je iz Salzburga do nemškega pristanišča Bremerhaven zapeljal iranski avtomehanik. »Enkrat so zanimivi kraji, drugič dogodki, ljudje, ki jih srečuješ, prevozna sredstva ali kaj čisto tretjega. A najpomembnejše je, da prideš domov živ in zdrav ter poln vtisov. Ti morajo hitro zbledeti, da se kmalu znova odpraviš novim dogodivščinam naproti,« je bralcem zaupal Miran Ipavec, ki je tudi avtor otroških slikanic s popotniško vsebino.

V znamenju 40. obletnice

Večkratni avtoštoparski rekorder se je s svojimi podvigi že večkrat zapisal v knjigo rekordov. V minulih štiridesetih letih je na avtoštop prepotoval skoraj 550.000 kilometrov in bi lahko s to razdaljo trinajstkrat obkrožil zemeljsko oblo, od 47 evropskih držav pa na njegovem seznamu manjka le še obisk Islandije. V enem dnevu je z enim vozilom prevozil rekordnih 1800 kilometrov, nekoč sta z voznikom na nemški avtocesti drvela rekordnih 280 kilometrov na uro, v avstrijskem Amstettnu pa se rekordno dolgih enajst ur ni premaknil niti za centimeter. Še vedno nedosegljiv je tudi Miranov rekord pred desetimi leti, ko je v slabih desetih dneh preštopal 31 evropskih držav od Finske do Grčije in nazaj do Švedske.

Miranova spalna vreča in nahrbtnik Foto: Tina Jereb

Miranova spalna vreča in nahrbtnik Foto: Tina Jereb

Tudi o tem in vrsti drugih zanimivosti bo pripovedovala nova Miranova knjiga o avtoštoparskem muzeju, s katero bo letos zaznamoval štiri desetletja svoje kariere popotovanj z dvignjenim palcem. In kdaj bo teh konec? »Upam, da ne prav kmalu,« izstreli radoveden in radoživ Primorec. 

Priporočamo