Župan Zoran Janković in vodja ljubljanskega mestnega redarstva Roman Fortuna si želita, da do incidenta med kolesarjem in mestnim redarjem, ki se je zgodil minulo sredo v Šiški, sploh ne bi prišlo. Zagotovila sta, da bodo opravili celovito in objektivno oceno strokovnosti ravnanja redarja.

Slab teden po incidentu med 64-letnim kolesarjem in mestnim redarjem v Sternenovi ulici v Šiški, ki ga je deloma posnela kamera bližnjega stanovalca, sta ljubljanski župan Zoran Janković in vodja mestnega redarstva Roman Fortuna poudarila, da obžalujeta, da je do dogodka sploh prišlo. »Naša želja je, da kar najbolj celovito in objektivno obravnavamo ta primer. Nikakor ne skrivamo nobenih podatkov oziroma okoliščin. Zadevi želimo kar najbolj objektivno priti do dna,« je dejal Fortuna. Omenil je, da predkazenski postopek vodi tudi policija, ki bo ugotovila relevantne okoliščine.

Ali je mestni redar, ko je po odreditvi zadržanja zaradi kršenja javnega reda in miru kolesarja potegnil s kolesa in ga potisnil na tla, nato pa ga s pomočjo dveh kolegov vklenil, ravnal primerno in strokovno, Fortuna včeraj ni želel govoriti. Pojasnil je, da še zbirajo informacije o okoliščinah dogodka. Zakon o občinskem redarstvu Fortuni kot vodji redarstva nalaga pripravo ocene strokovnosti uporabe prisilnih sredstev, do dogodka pa se bo, kot kaže, opredelila tudi že imenovana tričlanska komisija. Vanjo je Janković imenoval predstavnika policije, direktorico mestne uprave Uršo Otoničar in predstavnika lokalne javnosti. Slednji bo predsednik sveta četrtne skupnosti Šmarna gora, je dejal Fortuna. »Nočem prejudicirati, počakal bom poročilo predstojnika in poročilo komisije. Potem bomo videli, kaj je narediti,« je dodal Janković.

V Sternenovi ulici je bilo več prekrškarjev

Fortuna je pojasnil, da je bil redar 22. junija v Sternenovi ulici, ker so v zadnjem mesecu dobili več prijav meščanov o nepravilno parkiranih vozilih v ulici. Redar je ob prihodu v Sternenovo ulico ugotovil, da je bilo več vozil parkiranih na pločniku in tudi v križišču, kar pomeni, da so ogrožala varnost cestnega prometa. Nemudoma je odredil odvoz vozila s tujimi registrskimi tablicami, ki je ogrožalo in oviralo promet. Hkrati je obvestil dežurnega redarja in prosil za pomoč dodatne patrulje, je dogodke minule srede povzel Fortuna.

V tem času naj bi mimo pripeljal omenjeni kolesar, ki je za Pop TV zatrdil, da je redarja vprašal, ali bo vsa napačno parkirana vozila enako sankcioniral, češ, ali za vsa veljajo enaka pravila. Da je bilo tako, je potrdil tudi Fortuna. Toda v nadaljevanju se zgodbi redarja in kolesarja razlikujeta. Kolesar je povedal, da ga je redar najprej ignoriral, zato ga je vprašal še po imenu. Takrat naj bi nekoliko povišal glas in redar naj bi se obrnil ter mu dejal, da ga žali. Na redarstvu pa pravijo, da je redar kolesarju odgovoril, da je na poti še ena patrulja. Kljub odgovoru naj kolesar ne bi prenehal z motenjem redarja pri delu, prav tako naj bi ga žalil.

»Redar mu je dejal – ne enkrat – naj ga pusti pri miru, naj gre naprej po svoji poti. Kolesar je vztrajal in vztrajal. Redar je ugotovil, da so izpolnjeni pogoji, da se izvede postopek po prekršku zaradi kršitve javnega reda in miru zaradi nedostojnega vedenja do uradne osebe,« je včeraj pojasnjeval Fortuna. Ko je redar od kolesarja zahteval dokument, mu ga ta ni hotel dati, temveč je poklical na policijo, da preveri, ali je svoje dokumente resnično dolžan pokazati redarstvu. »Ker ni hotel izkazati identitete, je redar osebi odredil zadržanje na kraju dogodka. Takoj je obvestil naš center, ki obvešča tudi operativno-komunikacijski center policije, in najavil postopek,« je povedal Fortuna. Če kolesar ne bi poskušal oditi, potem ko mu je redar odredil zadržanje, in bi počakal na policijo, ne bi bilo nikomur treba biti na tleh, je prepričan ljubljanski župan.

Redar je trenutno na bolniški

Redar, ki je zadržal kolesarja, je trenutno na bolniški, je povedal vodja redarstva. »Ta redar je bil deležen precejšnjih žaljivk in diskreditacij,« je dejal Fortuna in poudaril, da je vendarle le opravljal svoje delo. Poudaril je, da je ta redar na mestni občini zaposlen že od leta 2000 in da zoper njega v desetih letih, ki mu jih je uspelo preveriti, niso dobili niti ene pripombe k njegovemu delu ali načinu njegove komunikacije.

Večina kršiteljev, ko jim mestni redarji odredijo zadržanje, počaka na prihod policije, ki nato redarstvu preda identifikacijske podatke, je zagotovil Fortuna. Po njegovih izkušnjah do nasprotovanja običajno pride zaradi nepoznavanja ali nerazumevanja oziroma nepripravljenosti razumeti splošna pravila, je prepričan Fortuna. Omenil je, da v zadnjih sedmih letih število postopkov redarjev z ljudmi narašča, vendar število pritožb in uporabe prisilnih sredstev upada.

Fortuna je poudaril, da kamera občana ni posnela celotnega dogodka. Kaže le dogajanje od trenutka, ko je kolesar nameraval oditi, kljub temu da mu je redar odredil zadržanje. Na vprašanje, ali bi si zaradi lažjega razčiščevanja, kaj natančno se je dogajalo med kolesarjem in redarjem, želeli, da bi mestni redarji na sebi nosili majhne kamere po vzoru ameriških policistov, sta Fortuna in Janković imela precej različni mnenji. Župan je poudaril, da si nikakor ne želi jemati Amerike za vzor. Fortuna pa je pojasnil, da redarji dokaj pogosto izpostavljajo željo po snemanju postopkov: »Ker bi s tem dali varnost tistemu, zoper katerega izvajajo neki postopek, po drugi strani pa redar na tak način zavaruje tudi sebe in svoj postopek. V tem primeru bi se bilo lažje pogovarjati, kaj je redar naredil, če bi imeli posnetek od samega začetka do konca dejanja.«

Priporočamo