Vodnikova domačija Center bo z nekaj prilagoditvami, ki jih narekuje manjši prostor v Stritarjevi ulici, tudi v središču mesta razvijala in ponujala raznovrstne dogodke, povezane s knjigami, in prav tako bo še naprej pod eno streho združevala izvedbo programov za otroke in odrasle, čitalnico, majhno knjigarno, dva festivala – Otroški knjižni festival in Festival angažiranega pisanja Itn., Pravljični studio, Center ilustracije in pisarno Ljubljane, Unescovega mesta literature. Ogrevanje v delovanje Vodnikove domačije Center bodo ponudili dnevi odprtih vrat, na katerih bo med 14. in 24. februarjem potekal bogat program. Kot so zapisali v Vodnikovi domačiji, so dnevi odprtih vrat namenjeni spoznavanju, seznanjanju s programi in druženju, vsi dogodki pa bodo v tem času brezplačni. Zaradi prostorske omejitve si je brezplačne vstopnice mogoče zagotoviti prek prodajnega sistema Mojekarte ali v Vodnikovi domačiji Center med odpiralnim časom. Enajstdnevni otvoritveni program, ki smo ga pred časom v Dnevniku že predstavili, je dostopen na spletni strani Vodnikove domačije.

Po dnevih odprtih vrat bodo v Vodnikovi domačiji Center nadaljevali po svojem običajnem ritmu, kar pomeni praviloma dva večerna dogodka za odrasle, vsako nedeljo Nedelce za otroke in enkrat na mesec Pravljični studio, poleg tega pa tudi redne delavnice pripovedovanja in pisanja, je strnila programska vodja Vodnikove domačije Tina Popovič. V programu, namenjenem odraslim, bodo nadaljevali svoje serije. Aktualne knjižne izdaje in avtorje bodo predstavljali v seriji pogovorov Izbrano, ki nastajajo v sodelovanju z založniki in festivali. Pri nas manj poznani literarni pokrajini Afrik se bo posvečala tudi letošnja serija pogovorov in predavanj z naslovom O literaturi Afrik, na Stritarjevi pa bo prav tako potekala serija Ispeci pa reci, ki predstavlja avtorje in avtorice z območja nekdanje Jugoslavije. Drugi letnik predavanj Vodnik po humanistiki, ki nastaja v sodelovanju z Založbo/*cf, bo letos na temo spektakla, prvo predavanje v ciklu pa se bo zgodilo na dnevih odprtih vrat, jutri, 15. februarja, ob 19. uri. O gledališču kot spektaklu bosta predavala Dragan Živadinov in Dunja Zupančič. Knjižnim nagradam se bodo v Vodnikovi domačiji tudi v prihodnje posvečali, in sicer v seriji Nagrajene, nadaljevali pa bodo tudi z glasnim branjem za starejše z Lado Zei, s tem da bodo v času prenove srečanja dvakrat na mesec potekala v prostorih Mestne zveze upokojencev v Ulici Janeza Pavla II. 4. Nadaljevala pa se bo tudi serija pogovorov, ki osvetljuje palestinsko-slovenske literarne povezave.

Nedelce in Pravljični studio

Svoje nadaljevanje bo na začasni lokaciji imel tudi otroški program. V družbi dobrih knjig, predstavljenih na najrazličnejše načine, bodo otroci še vedno lahko preživeli vsako nedeljo ob 11. uri na Nedelcah, ki bodo potekale do maja in od oktobra do decembra. K pripovedovanju bodo otroke spodbujali v Pravljičnem studiu. Projekt, ki ga v Vodnikovi domačiji, kot je pojasnila njegova vodja Špela Frlic, razvijajo že pet let, namenjen pa je razvoju pripovedovalskih kompetenc pri otrocih, kar ima pozitivne učinke na razvoj govora, in pozneje tudi pismenosti in bralne kulture. Otroški knjižni festival, ki bo letos potekal že devetič, bodo 10. junija v koprodukciji s Cankarjevim domom izvedli v Parku Sveta Evrope.

V Vodnikovi domačiji bodo letos še bolj redno odpirali prostor za mlade. Nika Kovač, ki že leta mentorira mlade, ki se priključujejo programskemu odboru Festivala angažiranega pisanja Itn., bo sedaj skupaj z mladimi pripravljala mesečne dogodke, je novost predstavila Tina Popovič. V Vodnikovi domačiji Center pa s prilagoditvami prostoru in njegovim tehničnim zmožnostim ostajajo tudi programi z drugih področij – glasbe ter uprizoritvene in likovne ustvarjalnosti. Napovedujejo pa tudi že nove vsebine, ki vznikajo iz srečevanj in sodelovanj. Po srečanju s sosedom Vodnikove domačije Center, profesorjem, jezikoslovcem, prevajalcem in glasbenikom Primožem Vitezom, so se že domislili nove serije Profesorji v efektu, v okviru katere bodo, kot je pojasnila Popovičeva, vabili različne profesorje in profesorice z ljubljanske univerze, ki bodo na kratko povedali nekaj o temi, ki jih zelo zanima in žene ne glede na njihovo področje delovanja. 

Priporočamo