Potem ko so zimsko sezono na Soriški planini sredi decembra lani začeli z omejenim obratovanjem in smučanjem na tehničnem snegu, so se že kmalu po obetavnem začetku sezone soočili z božično odjugo, zaradi katere so morali smučišče zapreti do konca leta. Zaradi neugodnih vremenskih razmer, ki niso dopuščale niti ene noči zasneževanja, smučišče ni obratovalo do letošnjega 18. januarja, ko je vendarle zapadla zadostna količina naravnega snega za odprtje celotnega smučišča. »Slabe vremenske razmere in izpad obratovanja smučišča v času novoletnih počitnic so za sezono nenadomestljivi, tako kot druga smučišča po državi pa je tudi nas prizadela draginja. Vzdrževanje žičnic, opreme za potrebe smučišča in visoka cena električne energije zahtevajo visoke stroške, zato smo bili primorani cene dvigniti za 5 do 8 odstotkov,« je pojasnil tehnični vodja v Turističnem centru Soriška planina Domen Pintar.

Kot je poudaril, se v smučarskem centru nad Železniki oziroma Bohinjem zavedajo, da je smučanje povezano z visokimi stroški tudi za obiskovalce, zato so cene dvignili le toliko, kolikor je bilo to nujno potrebno. Po Pintarjevih besedah je Soriška planina glede na ponudbo še vedno med najugodnejšimi smučišči, dnevna smučarska vozovnica tam stane 26 evrov. Poleg najštevilnejših obiskovalcev, družin z majhnimi otroki, je v smučarskem centru, kjer imajo urejeno tudi sankaško progo, veliko zanimanja med šolami, ki tam organizirajo športne dneve. »Opažamo povečan trend obiska sankačev, sploh kadar nas obiščejo šole iz večjih mest, in je sankačev včasih celo več kot smučarjev. V ureditvi primerne sankaške infrastrukture vidimo priložnost za razvoj tudi drugih aktivnosti na snegu,« meni sogovornik.

Področje turnega smučanja potrebuje zakonske spremembe

Soriška planina s svojimi raznolikimi tereni vselej privablja tudi turne smučarje, njihov povečan obisk beležijo predvsem takrat, ko zapade nov sneg in so pogoji za turno smuko ugodni. Turni smučarji, ki za vzpenjanje na bližnje vrhove uporabljajo rob smučarskih prog ali vplivno območje smučarskih prog, morajo kupiti turno smučarko vozovnico. V ceno 6 evrov sta všteti uporaba parkirišča in ena vožnja s katero koli žičniško napravo. »Do težav zaradi gibanja turnih smučarjev po smučiščih lahko pride, kadar določeno smučišče ne obratuje. Turni smučarji takrat ogrožajo sebe, saj so na delu teptalni stroji (z vitlom), predvsem pa lahko poškodujejo na novo pripravljeno snežno podlago, ki je lahko nevarna za smučarje naslednji dan. Z enako težavo se srečuje večina slovenskih smučišč, zato upravljalci apeliramo na državo, da so na tem področju nujne zakonske spremembe,« opozarja Domen Pintar.

Poudaril je, da si na Soriški planini zadnja leta močno prizadevajo za izboljšanje ponudbe za družine v času zimske sezone in hkrati načrtujejo razvoj poletnih aktivnosti in produktov, medtem ko jim največji izziv predstavlja vlaganje v posodobitev smučišča. »Žal se lani zaradi razpisnih pogojev nismo mogli prijaviti na razpis ministrstva za gospodarstvo, kljub temu pa načrtujemo nekaj projektov za posodobitev smučišča, ki jih bomo z mlado in zagnano ekipo izvedli v prihodnjih letih,« se nadeja sogovornik. Skupaj s sodelavci se v letošnji sezoni soočajo tudi z zagotavljanjem primerno usposobljenega kadra za področje gostinstva. »V času epidemije se je zaradi prepovedi obratovanja in posledično izgube delovnih mest precej kadra preusmerilo v druge dejavnosti, kar je pomanjkanje gostinskega kadra samo še povečalo. Zanimanje za te poklice je povsem uplahnilo,« je zaskrbljen Domen Pintar.

Priporočamo