Vlada je danes sprejela sklep o določitvi objektov, katerih odstranitev je nujno potrebna in v javno korist, na območju občin Braslovče, Šmartno ob Paki, Celje, Šoštanj, Nazarje, Mozirje, Prevalje, Kamnik, Slovenj Gradec, Medvode, Luče in Gorenja vas - Poljane, so dodatno sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

S sklepom je določila 128 objektov za nujno odstranitev in ugotovila javne koristi z namenom odstranitve nepremičnine in nadomestitev z eno od zakonskih možnosti, vključno z nadomestitvenim objektom.

Sedaj so izdani vladni sklepi za vseh 258 objektov, ki jih je po strokovni oceni treba odstraniti. Na seznamu, ki je bil objavljen januarja letos, je bilo sicer 343 objektov, so jih nato na podlagi strokovne presoje s seznama odstranili 85.

Cenitve so opravljene za 200 objektov, za preostalih 58 bodo narejene do konca meseca, je na novinarski konferenci po seji vlade v Ljubljani napovedal Arčon. »Marsikdo je računal, kako hitro bo prišlo do teh ocen, vendar je bilo, ker gre za 500-letne vode, strokovne podlage zelo, zelo težko narediti,« dejal.

Poudaril je, da ocenjevanje objektov ni enostavno, saj so bili nekateri objekti v ujmi porušeni in je bilo treba ugotavljati, kakšna je bila njihova vrednost pred dogodkom, poleg tega je bilo treba sprejeti »zelo odgovorne« odločitve, katere objekte je treba zaradi ogroženosti zaradi poplav ali plazov odstraniti.

V nadaljevanju postopka bo sledil podpis pogodbe, s katero se bo določila nadomestitev nepremičnine. Po zakonu lahko država lastniku objekta, določenega za odstranitev, zagotovi lastninsko pravico na enakovredni nepremičnini, razen če lastnik zahteva odškodnino.

Arčon je povedal, da se večina odloča za odškodnino in si bodo novo domovanje uredili sami. Za možnost, da jim država zgradi nadomestitveni objekt, so po njegovih besedah doslej namero izrazili trije upravičenci, niso se pa še dokončno odločili.

Lastnik lahko tudi sam predlaga nadomestno nepremičnino, ki jo nato država odkupi in lastništvo prenese nanj, če je s cenitvijo obeh nepremičnin ugotovljena njuna enakovrednost. Če je vrednost objekta, predvidenega za odstranitev, ocenjena višje od vrednosti predlagane nepremičnine, lahko razliko plača država, če je nižja, pa lahko razliko krije upravičenec.

Priporočamo