Pred dnevi smo v uredništvo prejeli pismo bralca, ki je opozoril na ulico Nova pot v Vnanjih Goricah. Gre za ulico, ki za prebivalce jugozahodnega dela Ljubljanskega barja predstavlja bližnjico proti Ljubljani. V jutranjih in popoldanskih prometnih konicah se po njej valijo kolone avtomobilov, ulica pa je ozka in je v predelu Zanoga še vedno brez pločnika. Ulica leži v območju omejitev hitrosti – coni 30, edini hitrostni oviri na njej sta nameščeni na odseku praktično sredi polja, v gosto poseljenem delu ulice pa teh ovir ni več. Prav tako naj bi med krajani pred časom zavrelo, ker je viška policija na omenjenem odseku začela izvajati radarske kontrole hitrosti, čeprav voznik, ki ne spoštuje predpisane omejitve hitrosti, »s tem ogroža kvečjemu varnost divjadi in nikogar drugega, saj premočrtna ulica na tem odseku teče čez polja in travnike«. Krajani so prepričani, da bi lahko kontrole hitrosti izvajali petsto metrov stran, v središču vasi ali v Zanogi, kjer je cesta brez pločnika in nepregledna, na njej pa je veliko otrok.

Na odseku Nova pot meritve opravili 24-krat

Za mnenje smo povprašali tudi na občini Brezovica, kjer nam je Stanislav Bele, vodja skupne občinske uprave Medobčinskega inšpektorata in redarstva odgovoril, da ima občina posvetovalno telo župana, svet za varnost cestnega prometa (SPVCP), ki sprejema pobude glede prometne ureditve in te pobude potem presoja iz vidika prometne varnosti. »Glede na to, da je bila na Novo pot postavljena prometna signalizacija z omejitvijo hitrosti in gre za strnjeno naselje ter ravninski del, kjer so hitrosti večje, je bila pobuda na SPVCP sprejeta in izvedla se je postavitev ustrezne prometne signalizacije.« Prav tako so bile izvedene kontrolne omejitve na tej lokaciji, ki jih je izvajalo Javno komunalno podjetje Brezovica. Kar 31,6 odstotka voznikov je pri omejitvi 30 kilometrov na uro vozilo od 40 do 50 kilometrov na uro, slabih 27 odstotkov od 30 do 40, dobrih 25 odstotkov voznikov pa je vozilo več kot 50 kilometrov na uro.

Policisti policijske postaje Ljubljana Vič so od junija lani do sedaj na navedenem odseku opravljali meritve 24-krat. V teh nadzorih so zaznali različne prekoračitve hitrosti in v 78 primerih za prekoračitev izrekli opozorilo ali globo. »Cesta je na tem delu ozka, kolesarji pa nimajo urejene kolesarske steze,« so povedali na policiji, hkrati pa dodali, da od krajevne skupnosti v zadnjih dveh letih niso prejeli nobene pobude, da bi kontrole hitrosti izvajali petsto metrov stran, v središču vasi ali v Zanogi, kjer je cesta brez pločnika in nepregledna. Je pa, kot so odgovorili, na policijsko postajo pobudo za opravljanje meritev na tem odseku vložil občan, ki je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi visokih hitrosti voznikov na tej cesti. 

Priporočamo