Zagorje ob Savi. Načrtovani center za razvoj, demonstracije in usposabljanje za brezogljične tehnologije je finančno precejšen zalogaj, investicija je namreč po dosedanjih ocenah vredna okoli 30 milijonov evrov. Projekt bo pomembno pripomogel k razvoju tehnologij za zeleni prehod in njihovem prenosu v prakso. Za Slovenijo pa bi lahko imel strateški pomen tudi zaradi razvoja in prenosa brezogljičnih tehnologij v evropsko industrijo. Za zdaj načrtujejo 30 novih delovnih mest.

Zasavje bo s tem dobilo nove možnosti za preusmeritev iz energetske in industrijske regije v ekološko energetsko in razvojno. V nekdanji premogovni regiji bo projekt pospešil prehod tako na področju gospodarstva in energetike kot tudi na področju okolja in človeških virov. Kemijski inštitut bo prispeval vrhunsko znanje in bo glede na področje dejavnosti in stroko upravljalec centra, v laboratorijih bodo delali tudi zunanji partnerji, priložnost za prenašanje teoretičnega znanja v prakso pa bodo dobili tudi študenti.

Testirali bodo baterije

V centru bodo razvijali prototipne celice, prav tako bodo testirali večje pakete in izrabljene celice za uporabo v shranjevalnikih. Center bo vključeval razvoj celotnega segmenta tehnologij za zeleni prehod, predvsem modernih baterijskih tehnologij, in bo deloval pod okriljem Kemijskega inštituta. Več kot 1600 kvadratnih metrov napredne raziskovalne infrastrukture bo tesno povezane z inštitutskim raziskovalnim okoljem. Znotraj centra bosta delovala dva samostojna laboratorija, in sicer za razvoj, pripravo in testiranje baterij ter za reakcijsko inženirstvo pretvorb ogljikovega dioksida in vodika.

»Oprema bo omogočala sinergijo med znanstveniki in industrijo ter tako hitrejši razvoj brezogljičnih tehnologij. Inovativne baterijske tehnologije so nepogrešljive pri elektrifikaciji različnih sektorjev. Vzpostavitev centra in oprema, ki bo omogočila razvoj pilotnih produktov, sta zato izjemno pomembni za znanost in industrijo v Sloveniji ter širše,« je na predstavitvi centra pojasnil profesor Robert Dominko, ki bo v bodočem razvojnem centru vodil laboratorij za razvoj, pripravo in testiranje baterij.

Priporočamo