Festival MetalDays bo brez dvoma največji glasbeni dogodek, kar jih je do zdaj gostilo mesto Velenje oziroma Šaleška dolina. Prireditev, ki se je začela leta 2004 v Tolminu kot MetalCamp, nato pa se je preimenovala v MetalDays, je privabila tudi do 12.000 obiskovalcev, organizatorji pa so lani oktobra razkrili, da se je v Tolminu odvijala zadnjič. Že mesec pozneje so sporočili, da se festival seli v Velenje, natančneje na Visto, kjer so se priprave na ta velik dogodek že začele.

Ograje in omejitve
za večjo varnost

Celotno območje do Viste, območje Velenjske plaže in vse do Kinološkega društva Velenje bo od nedelje, 30. julija, do nedelje, 6. avgusta, predvsem zaradi varnosti in boljšega nadzora nad dogajanjem na festivalu, tudi po priporočilu Policijske postaje Velenje, ograjeno in bo na voljo izključno udeležencem festivala. »Vse do 7. avgusta je območje Viste zaprto za širšo javnost zaradi priprav in izvedbe festivala. Spremenjen bo tudi prometni režim: od 29. julija od 8. ure do 5. avgusta do 23. ure bo za promet zaprta cesta od krožišča pri Merkurju do podjetja Esotech. Prav tako bo na območju prireditve zaprta kolesarska steza. Obvozi bodo označeni. Zgodnji prihodi udeležencev festivala bodo potekali od četrtka, 27. julija, do sobote, 29. julija. V tem času bodo na odru Wunder beach bara na Velenjski plaži potekali že prvi koncerti,« pravijo na velenjski občini.

Za kopalce nadomestna plaža

V času festivala bodo za Velenjčane in druge kopanja željne turiste ob Velenjskem jezeru uredili nadomestno plažo, ki bo na začetku vrtičkarskega naselja Kunta Kinte v bližini Viste. »Želimo si, da bi občanke in občani udeležence festivala gostoljubno sprejeli, da bi se ti v našem mestu dobro počutili,« so dejali na občini. Festivalski vrhunec se bo odvijal od ponedeljka, 31. avgusta, do petka, 4. avgusta, ko bo v Velenju nastopilo več kot 100 glasbenih skupin, ki veljajo za vrh težkometalnega žanra. Koncerti naj bi se začeli ob 14. uri in končali ob eni uri zjutraj. V okviru festivala bo potekala tudi tako imenovana Art tržnica, ki jo bo koordiniral Festival Velenje, na njej pa bo sodelovalo 11 ponudnikov in javnih zavodov, ki bodo posebej za festival predstavljali svoje programe. Tudi lokalni ustvarjalci in umetniki bodo lahko predstavljali in prodajali svoje izdelke, in to brezplačno. »Festival MetalDays prinaša nove priložnosti tako lokalnim ponudnikom kot občanom in ponuja možnosti za nadgradnjo obstoječe turistične, namestitvene in gostinske ponudbe. Kar precej Velenjčanov in Velenjčank je prepoznalo priložnost in se odločilo za oddajo svoje nepremičnine udeležencem festivala,« še razkrivajo na občini, kjer so o predvidenem dogajanju v mestu obvestili tudi gostince, trgovine, taksiste in javne zavode, o priložnostih so prebivalce informirali tudi na zborih krajanov v krajevnih skupnostih Stara vas, Pesje in Škale - Hrastovec. »Res smo od ljudi slišali tudi pomisleke, a verjamemo, da se bomo izkazali kot dobri gostitelji do vseh navdušencev nad metalom, saj ti v večini veljajo za srčne in prijazne ljudi,« so še povedali na občini. 

Priporočamo