Nedavni razprodan koncert Halida Bešlića v ljubljanskih Stožicah je povzročil prometni kolaps na širšem območju športnega centra ter sprožil spor med obiskovalci koncerta in lastnikom enega od travnikov v bližini. Nekateri obiskovalci koncerta so avtomobile namreč parkirali tudi na zasebnem zemljišču ob Božičevi ulici, kar je lastnika razjezilo. V sporu med lastnikom in vozniki neprimerno parkiranih vozil so morali posredovati mestni redarji. Občan, ki je bil očitno priča dogodkom na zaparkiranem zasebnem zemljišču, je prek portala za pobude meščanov občino vprašal, kako je lahko dopustila tako parkirno zmedo v Stožicah.

Ljubljanski župan Zoran Janković je zatrdil, da »ne odobrava parkiranja na zasebnem zemljišču«. Prepričan je, da so za nastalo situacijo krivi »neodgovorni vozniki«, saj da je bilo občinsko parkirišče v bližini napol prazno. Opozoril je, da si obiskovalci razprodanih dogodkov v Stožicah z vstopnico ne kupijo tudi parkirnega mesta. Janković je prepričan, da incidentov, ki so posledica objestnosti posameznih voznikov, ni mogoče preprečiti. »Imamo tudi ljudi, ki parkirajo celo na avtocesti in delajo selfije,« je dejal župan in poudaril, da obiskovalci ob razprodanih dogodkih ne morejo pričakovati, da jih bo 15 minut pred začetkom dogodka v parkirni hiši čakal parkirni prostor.

Občina nameravala najeti zasebno parkirišče

Mestna občina Ljubljana ima po Jankovićevih besedah v parkirni hiši pod športnim parkom Stožice v lasti okoli 700 parkirnih prostorov. Morala bi jih imeti kar 1300, vendar je družba Grep, ki je gradila javni del Stožic, pristala v stečaju, preden je uspela izpolniti vse pogodbene obveznosti do občine. Pod Stožicami ima v lasti parkirna mesta tudi družba Rastoder, ki je lastnica Grepovega nedokončanega nakupovalnega središča. Toda obiskovalci prireditev v športni dvorani ali na stadionu teh zasebnih parkirnih prostorov ne smejo uporabljati. Ko bo nakupovalno središče dokončano, bo Rastoder razpolagal z okoli 2500 parkirnimi prostori pod Stožicami.

Naj spomnimo, da so občina, Šport Ljubljana ter Ljubljanska parkirišča in tržnice leta 2010 z Grepom sklenili najemno pogodbo, v kateri so se dogovorili, da bodo za predvidoma 50 dogodkov na leto od Grepa najemali vseh 2500 zasebnih parkirnih mest. Zanje bi občina plačevala kar 780.000 evrov na leto oziroma več kot šest evrov za parkirno mesto na dogodek. Kriminalisti, ki so to pogodbo že pred leti vzeli pod drobnogled, so sicer trdili, da gre za fiktivni posel, katerega edini namen naj bi bil pomagati Grepu izpolniti pogoje za črpanje 115-milijonskega kredita. Janković je takšne navedbe že večkrat zavrnil in to podkrepil z dejstvom, da je občina v rebalansu proračunu za leto 2010 resnično predvidela sredstva za plačilo obveznosti po sporni pogodbi.

Ne predvidevajo sprememb

Janković je dejal, da kljub temu, kar se je dogajalo prejšnjo soboto, ne nameravajo uvajati sprememb pri organizaciji prometa v okolici Stožic
v času razprodanih dogodkov. Poudaril je, da so vsa občinska parkirišča v bližini Stožic (v bližini Žal, Kranjčeve ulice in Gosarjeve ulice) brezplačna dve uri pred razprodanim dogodkom in eno uro po njem. Prav tako imajo imetniki vstopnic za takšne dogodke zagotovljen brezplačen prevoz z javnim potniškim prometom. Velja omeniti, da so v bližini tudi večja plačljiva parkirišča, in sicer pri Fakulteti za družbene vede in Ekonomski fakulteti ter pod poslovno stavbo WTC. 

Priporočamo