Medvode, Škofja Loka. Da se je iz ZD Škofja Loka poslovila pediatrinja Mateja Jeranko, smo že pisali, zdaj pa je znano tudi ime nove pediatrinje, ki bo omenjeno zdravnico v škofjeloški otroški ambulanti nadomestila s prvim februarjem. Gre za mag. Marjeto Tomšič Matić, specialistko pediatrije in lani odstavljeno direktorico ZD Medvode, ki se v teh dneh poslavlja od dela v medvoškem zdravstvenem domu. »Vpisovala bo mlajše otroke iz Škofje Loke in Železnikov. Prevzela bo tudi paciente odhajajoče zdravnice Mateje Jeranko, medtem ko ambulanti preostalih dveh pediatrinj Alenke Šumer Pirc in Danijele Lapanja Kastelic vpisujeta sorojence svojih že opredeljenih pacientov,« so pojasnili v ZD Škofja Loka. Staršem otrok iz drugih krajev svetujejo, naj izberejo pediatra v svoji občini, saj naj bi bilo to mogoče v vseh sosednjih občinah, obenem pa prosijo otroke, starejše od 15 let, da se vpišejo v novi ambulanti družinske medicine Jovanke Jović in Katarine Trdin.

Po besedah direktorja škofjeloškega zdravstvenega doma Aleksandra Stepanovića bo nova pediatrinja mag. Marjeta Tomšič Matić v svojo ambulanto vpisovala do zapolnitve prostih mest v skladu z normativi za polno pediatrično ambulanto. V škofjeloški zdravstveni dom Tomšič-Matićeva iz ZD Medvode prihaja zaradi boljših pogojev ter prilagodljive organizacije dela oziroma prijaznejšega urnika. V prihodnje se v škofjeloškem zdravstvenem domu nadejajo pomoči še ene zdravnice pediatrije, ki prihaja iz Srbije. »Načrtujemo, da se nam bo pridružila do konca leta. Ob tem smo veseli pomoči občine pri reševanju stanovanjskega problema nove zdravnice,« so z uspešnim reševanjem kadrovske stiske v pediatriji zadovoljni v ZD Škofja Loka.

V pričakovanju pediatra
in prizidka

Precej manj so z odhodom Tomšič-Matićeve zadovoljni starši medvoških otrok. Nad novico o slovesu ugledne pediatrinje, pri kateri so imeli nekateri opredeljene po dva ali več otrok, so bili številni razočarani – tudi zato, ker o tem niso zasledili nikakršnega uradnega obvestila s strani ZD Medvode. Sprašujejo se, kaj bo z vsemi 990 otroki, ki so bili opredeljeni v ambulanti odhajajoče zdravnice. Zaradi bojazni, da bodo njihovi otroci ostali brez zdravstvene oskrbe, se nekateri celo nagibajo k temu, da bi otroke vpisali v škofjeloško otroško ambulanto, kjer bi lahko nad njihovim zdravjem še naprej bdela Tomšič Matićeva.

»Razpis za zdravnika specialista pediatrije je še vedno odprt. Za pokritje ambulante Tomšič-Matićeve smo se dogovorili s pogodbeno zdravnico in preostalima dvema pediatroma, ki bosta prevzela večji obseg dela. Za otroke bo poskrbljeno,« pa zagotavlja mag. Rajko Vajd, direktor Zdravstvenega doma Medvode. Po njegovih besedah je od vseh tamkajšnjih 90 fizičnih delovišč pomanjkanje le na enem – pediater. Gre za edini kader, ki manjka v medvoškem zdravstvenem domu. V teh dneh se ukvarjajo tudi z informacijsko posodobitvijo zdravstvenega sistema, v bližnji prihodnosti pa jih čakata še obnova zdravstvenega doma in gradnja prizidka, ki bo zaposlenim omogočil ustreznejše prostore za delo z bolniki, ki bodo tako lahko obravnavani na enem mestu. Za prizidek je občina že v četrto objavila razpis in še vedno išče ustreznega izvajalca del. 

Priporočamo