Učenke in učence škofjeloških osnovnih šol so ob vrnitvi v šolske klopi pričakale številne dobrodošle novosti. Kot so pojasnili v kabinetu škofjeloškega župana Tineta Radinje, so bila pred začetkom novega šolskega leta izvedena tako večja in manjša investicijsko-vzdrževalna dela kot tudi posodobitve, ki bodo izboljšale funkcionalnost in energetsko učinkovitost šolskih objektov.

Na Osnovni šoli (OŠ) Cvetka Golarja so obnovitvena dela potekala v kuhinji in okolici šole, poskrbeli so tudi za obnovo nekaterih učilnic, v katerih so včeraj učence pričakali novi stoli, mize in šolske table. Večja investicija je potekala na Podružnici Reteče, kjer so zamenjali streho na šolskem poslopju, na OŠ Ivana Groharja pa je bila največja investicija menjava luči in dveh vrst oken v telovadnici matične šole. »Tako na matični šoli kot na vseh treh podružničnih šolah smo na objektih poskrbeli za varnostno oziroma zasilno razsvetljavo, na Podružnični šoli Sv. Lenart pa smo realizirali ustrezen dostop z glavne ceste do vhodnih vrat, ki bo zdaj bolj varen zaradi zamenjave dotrajanih ploščic in dveh stebrov,« so povedali na škofjeloški občini.

Z nadzidavo objekta za eno etažo so pridobili za 770 kvadratnih metrov novih neto tlorisnih površin, poleg sodobno opremljenih novih učilnic in povečanih garderob za učence pa so uredili tudi prostore za izvajanje šolskih dejavnosti in individualno delo ter sobo za razgovore s starši.

Na OŠ Škofja Loka – Mesto sta učence ob nekaterih prenovljenih in prebeljenih učilnicah razveselila tudi končana prenova kletnih sanitarij za dečke na razredni stopnji ter povečan in osvežen peskovnik v enoti na Novem svetu.

Končno brez prostorske stiske

Na škofjeloški občini pa so ob začetku novega šolskega leta skupaj s soustanoviteljicami – občinami Gorenja vas - Poljane, Medvode, Železniki in Žiri – še posebej ponosni na skupni projekt rekonstrukcije in nadzidave OŠ Jela Janežiča. Učenci, ki obiskujejo prilagojen program šole in prihajajo iz Škofje Loke, Poljanske in Selške doline ter Medvod, so se namreč tam dolga leta soočali s hudim pomanjkanjem prostorov, šola je imela svoje prostore na kar štirih različnih lokacijah.

Po številnih zapletih z obnovo zaradi podražitve in pomanjkanja materiala ter velikih izzivih z izvajalci je projekt zdaj končno v zaključni fazi, učenci pa so včeraj že zakorakali v obnovljene prostore. Z nadzidavo objekta za eno etažo so pridobili za 770 kvadratnih metrov novih neto tlorisnih površin, poleg sodobno opremljenih novih učilnic in povečanih garderob za učence pa so uredili tudi prostore za izvajanje šolskih dejavnosti in individualno delo ter sobo za razgovore s starši. Velika pridobitev je tudi dvigalo v drugo nadstropje, kjer bodo novi prostori knjižnice.

»Zelo smo veseli, da je gradnja končana. Po stečaju gradbinca, ki bi dela na šoli moral dokončati že lani, smo namreč morali premagati zelo trd oreh, da je pogodbo pod istimi pogoji prevzel nov gradbinec, ki je dela uspešno in v roku dokončal,« je zadovoljen škofjeloški župan Tine Radinja.

»Začetek bo slovesen, saj ne začenjamo le novega šolskega leta, ampak tudi novo obdobje v zgodovini šole. Gradnja je bila dolgotrajen in zahteven proces, vendar smo s skupnimi močmi in vztrajnostjo uspeli ustvariti prostor, ki bo motiviral, spodbujal rast, učenje in ustvarjalnost,« je vodstvo OŠ Jela Janežiča učencem in njihovim staršem sporočilo na šolski spletni strani. Kot so še pojasnili, gre velika zahvala občinam ustanoviteljicam, ki so nesebično in velikodušno prispevale sprva načrtovana in nato dodatna sredstva, ter ministrstvu za vzgojo in izobraževanje. 

Priporočamo