Kot je pojasnil eden od udeležencev shoda, občane najbolj moti to, da imajo Romi na njihovih parcelah postavljena naselja in zato do njih kot lastniki ne morejo dostopati, teh parcel urejati ali jih pregnati, »lahko samo plačujemo davke za to parcelo«. Do zdaj so samo prosili, naj se ta problematika uredi, in veseli so, da se je župan »opogumil« in pristopil k reševanju. Upajo, da bo vlada spremenila zakone tako, da bodo veljali za vse enako, da se te črne gradnje podrejo in da bodo lastniki lahko dostopali do svojih zemljišč. Zaskrbljeni so tudi zaradi kriminala.

Pogorelc je dejal, da vesel podpore občanov. »Ni mi vseeno, v končni fazi tako za Rome kot tudi za drugo prebivalstvo,« je dejal in dodal, da razume stiske ljudi. Izpostavlja, da je potrebno začeti končno upoštevati ustavo, ki zagotavlja enakost pred zakonom. Tudi organizacije, kot sta Varuh človekovih pravic in Zagovornik načela enakosti, bi morale pri romskih vprašanjih narediti več, pravi.

Meni, da je treba potegniti konkretne poteze, predvsem to, da bo delo spet vrednota in da se zmanjšajo socialni transferji. Zakon bi morali po njegovem mnenju prevetriti tako, da bi za dva otroka imeli otroški dodatek, za vsakega naslednjega pa davčne olajšave, ki bi jih morali pogojevati s tem, da je vsaj en starš zaposlen.

Izpostavil je tudi nujnost obiskovanja vrtcev in šol za romske otroke, nujno pa je tudi izločiti kriminal. »V Sloveniji izgubljamo to, kar je bilo včasih vrednota, znanje, delo in medsebojno spoštovanje,« je dejal.

Dovolj je ustanavljanja podskupin in govorjenja, da je treba strasti pomiriti in iti naprej, pravi. Od vlade pričakuje konkretne ukrepe, predvsem ministrstva za pravosodja, ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstva za vzgojo in izobraževanje.

V četrtek se bo udeležil sestanka medresorske skupine za obravnavanje romske problematike v Škocjanu, na katerem naj bi iskali ukrepe v pristojnosti ministrstva za naravne vire in prostor, torej glede umeščanja romskih naselij in bivanjskih razmer, je dejal.

Priporočamo