Enote Vrtca Radovljica se soočajo s prostorsko stisko, saj bi glede na trenutne potrebe po varstvu otrok potrebovali dodatne oddelke, enota v Radovljici pa tudi nima svoje športne igralnice. Da lahko vrtce obiskuje več otrok, radovljiška občina za vsako šolsko leto pridobi soglasje občinskega sveta in ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za manjšo notranjo igralno površino od predpisanih treh kvadratnih metrov na otroka.

V letošnjem šolskem letu imajo v enoti Radovljica v vseh 11 oddelkov vključenih 199 otrok, sprejmejo lahko največ 200 otrok. V Radovljici je še enota Čebelica, kamor je vpisanih in vključenih 22 otrok v dva oddelka. »Dozidava vrtca in kuhinje bo v splošnem pomenila kvalitetnejše življenje in delo v vrtcu tako za starše, otroke kot za zaposlene,« pravi Andreja Peternel, pomočnica ravnateljice Vrtca Radovljica.

Prizidek vrtca gradijo na severovzhodni strani vrtca in bo zgrajen v dveh nadstropjih s skupno površino približno 1250 kvadratnih metrov. V prizidku bo tudi prostor za razvojni oddelek. Ker ga v radovljiških vrtcih za zdaj ni, so otroci s težjimi in težkimi motnjami v razvoju vključeni v redne oddelke ali v razvojni oddelek v Kranju ali na Jesenicah. V razvojni ambulanti je načrtovanih pet terapevtskih prostorov, ambulanta s sestrskim prostorom in spremljajoči prostori.

»Dozidava vrtca bo za zavod pomenila predvsem možnost odprtja treh dodatnih oddelkov in s tem prostor za zagotavljanje vzgoje in varstva večjemu številu otrok. Dodatna četrta igralnica naj bi bila razvojni oddelek, ki bo zagotavljal staršem bližjo lokacijo za vključitev otroka s posebnimi potrebami. Pridobitev telovadnice bo pripomogla k boljšemu psihofizičnemu razvoju otrok in lažji organizaciji večjih dogodkov za starše in okolico,« našteva Peternelova.

Občina je februarja lani z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport podpisala pogodbo o sofinanciranju investicije za zagotovitev novih prostorov, po kateri bo ministrstvo v letih 2023 in 2024 za projekt prispevalo skupaj 974.000 evrov. Občina je naložbo prijavila tudi na razpis za sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvenega varstva, iz tega naslova bo v letih 2023 in 2024 prejela sredstva v skupni višini 330.700 evrov. Celotna investicija je ocenjena na 2,4 milijona evrov.

Priporočamo