»Šola se že nekaj časa, od leta 2019, ko je število oddelkov zraslo s 27 na 34, sooča s hudo prostorsko stisko. Lani smo po vsej vertikali imeli po štiri oddelke, letos, prvič, imamo peti oddelek prvega razreda. Kljub opozarjanju, obveščanju, prošnjam na naši strani in skromnim obljubam na strani ustanoviteljice do danes ni bilo storjeno nič,« je vidno obupana pripovedovala Ana Nuša Kern, ravnateljica OŠ Preserje pri Radomljah.

Garderobe spremenili v učilnice

Osnovna šola Preserje pri Radomljah se je od šolskega leta 2017/18 do letošnjega šolskega leta povečala za 195 učencev, od leta 2015/16 pa za dvesto učencev. Pri tem Kernova izpostavi, da bi lahko 200 učencev poslali na ulico, saj je standard učencev pod vsemi minimumi, ki jih zahtevajo standardi za osnovne šole. »Projektant Iztok Čenčula iz podjetja Misel je ob pregledu šole in trenutnega stanja zapisal, da šola ne izpolnjuje vseh kriterijev niti za 27-oddelčno šolo. Povečevanje števila učilnic na 36 ali celo 37 pa težave le še povečuje.« Med drugim sta na šoli neustrezna telovadnica in večnamenski prostor oziroma jedilnica. Tudi specialne učilnice in kabineti so ob prostorski stiski dobili popolnoma drugo vlogo. »Garderobe prve triade smo bili prisiljeni spremeniti v učilnico, v kateri ni predpisanega umivalnika z vodo. Galerijo nad telovadnicami, ki je bila prvotno namenjena za vadbeni prostor prve triade, smo 'pozidali' z učilnicami, odvzeli smo tudi kabinete učiteljem, ki so le-te uporabljali za učno pomoč učencem z odločbami,« je naštevala ravnateljica in poudarila, da za to od občine niso prejeli nobenih dodatnih sredstev.

V tem trenutku bi šola potrebovala osem učilnic in šest kabinetov za delo z učenci s posebnimi potrebami, ki zdaj poteka kar na hodnikih šole. Krivdo za nastalo situacijo po besedah ravnateljice ves čas valijo na njo, češ da v šolo sprejema učence iz drugih šolskih okolišev. »Pri tem pa pozabljajo, da sem dolžna sprejeti učence s stalnim in začasnim prebivališčem v občini Domžale. In da dovoljenja za začasno bivališče izdaja upravna enota občine Domžale. Za štiri odstotke otrok, vpisanih v šolskem letu 2020/21, občina meni, da ne sodijo v naš šolski okoliš. Problem pa je, da je v petnajstih letih zrasla stanovanjska soseska Gaj Preserje, za katero pa niso predvideli nobene dodatne infrastrukture, ki jo tak objekt zahteva,« je pojasnila Kernova in dodala, da se še vedno zida, in sicer v Gaju in na Hudem, kjer se že ta trenutek vseljujejo starši z otroki v 28 bivalnih enot, prav tako se bo 28 enot gradilo na Opekarniški. »Prostorske stiske se zato ne rešuje za leto ali dve, temveč za najmanj desetletje,« je še povedala ravnateljica OŠ Preserje pri Radomljah.

V izdelavi projektna dokumentacija prizidave

Ana Nuša Kern s prstom pokaže tudi na slabo komunikacijo s službami na občini: »Ta je nična, volje za reševanje težav preprosto ni. In šole smo jih imele ter jih v teh kriznih časih še vedno imamo. Verjamem, da ne samo šole, vendar le za nas lahko trdim, da si službe, ki so pristojne za to področje, v zadnjih treh letih niso vzele časa za komunikacijo z nami. Vsaka šola po svoje rešuje lastne stiske in težave – od pandemskih in finančnih ter prostorskih do zdaj tudi energetskih.«

A z domžalske občine na vse očitke odgovarjajo, da se z ravnatelji domžalskih osnovnih šol redno srečujejo ob koncu vsakega šolskega leta in praviloma tudi na začetku vsakega šolskega leta. »Letos je ob prvem šolskem dnevu OŠ Preserje pri Radomljah obiskal podžupan občine Domžale Tomaž Deželak in ob tej priložnosti sta z ravnateljico poklepetala tudi o tej temi,« so zapisali in dodali, da so s trendom zasedenosti domžalskih šol seznanjeni, prav tako s situacijo na OŠ Preserje pri Radomljah. »V letu 2021 je bila naročena in izdelana idejna zasnova projektne dokumentacije za prizidavo k OŠ Preserje pri Radomljah. Dokument identifikacije investicijskega projekta je v izdelavi in še ni zaključen. S tem dokumentom se ugotovijo vsi potencialni stroški morebitne investicije,« pa so nam sporočili iz kabineta župana Dragarja in dodali, da se zavedajo, da je v OŠ Preserje pri Radomljah nastala prostorska stiska, vendar edina rešitev ni zgolj izgradnja prizidka. »Potrebno je tudi zmanjšanje števila otrok, ki se želijo vpisati na šolo, a so občani drugih občin. Ocenjujemo, da je teh otrok približno 80. Na to problematiko šolo že dalj časa neuspešno opozarjamo.« 

Priporočamo