Piranski župan Andrej Korenika je zaradi vse pogostejših pritožb občank in občanov zoper hrup konec julija sklical izredni operativni sestanek s ključnimi deležniki, povezanimi s problematiko nadzora nad čezmerno in nedovoljeno obremenitvijo s hrupom v občini. Sestanka so se med drugim udeležili predstavniki Policijske postaje Piran, Medobčinske uprave Istra, Civilne zaščite in Okolja Piran.

Dogovorili so se, da bodo sklicali sestanek z vsemi gostinci, ki poslujejo v središču Portoroža, in skupaj poiskali rešitev za zmanjšanje hrupa ter zagotovitev prijetnega bivalnega okolja za občanke in občane. Gostinci so po navedbah občine pozdravili pobudo za dialog in predlagali, da bi se podobna srečanja odvijala večkrat, pred sezono in po njej.

Sprememba odloka

Občina je napovedala tudi spremembo odloka o varstvu javnega reda in miru, ki ga bo občinski svet obravnaval na eni izmed naslednjih sej. Predlaga boljšo regulacijo hrupa in obratovanja lokalov v podaljšanem obratovalnem času oziroma poznih večernih urah. Župan ob tem poudarja, da občina pritožbe prebivalk in prebivalcev jemlje zelo resno in bo storila vse, kar je v njeni moči, da jim zagotovi ustrezno kakovost življenja v njihovem mestu.

Preventivne meritve

Minuli konec tedna so tudi že začeli preventivne meritve hrupa. Preverjanje poteka v večernih in nočnih urah, ko je glasnost v lokalih običajno največja. Izvajalec meritev meri raven hrupa v neposredni bližini gostinskih objektov in na območjih, kjer so pritožbe zaradi pretiranega hrupa pogostejše.

»Če bodo ugotovljena odstopanja od dovoljenih ravni hrupa, bodo zavezanci najprej prejeli opozorilo, v primeru ponovnih kršitev pa bodo izvedeni ustrezni ukrepi,« pravijo na občini, kjer verjamejo, da bodo ta preventivni ukrep dobro sprejeli tudi gostinski ponudniki in prispevali k temu, da bo Piran ostal destinacija, kjer dobra zabava ne bo krnila kakovosti bivanja.

Občina je napovedala spremembo odloka o varstvu javnega reda in miru. V predpisu predlaga boljšo regulacijo hrupa in obratovanja lokalov v podaljšanem obratovalnem času oziroma poznih večernih urah.

Odpovedi koncertov

A eden od najemnikov lokalov, kjer prirejajo koncerte, Igor Divjak, je že čez nekaj dni na spletu objavil izjavo za javnost, v kateri je naznanil, da so odpovedali vse nadaljnje koncerte v letošnji sezoni. »Od decembra se borim proti birokraciji in administraciji, a najbolj sem obupan zato, ker sem ugotovil, da tu poteka izjemno umazana politična igra s strani občine,« je med drugim zapisal najemnik in pojasnil, da jih je Okolje s pogodbo zavezalo, da organizirajo vsaj pet koncertov, občina pa jim mesece ni dala dovoljenj. Ko jih je končno izdala, so jih omejili do polnoči z maksimalno glasnostjo 75 decibelov, kar je po Divjakovih besedah približno tako, kot če skupina petih ljudi malo glasneje govori.

Pritožbe gostov hotela

V juliju 2024 so na Policijski postaji Piran prejeli 15 prijav občanov zaradi motenja miru in počitka z glasno glasbo in hrupom. Kot pravijo v hotelu Kempinski Palace, ki je s svojo lokacijo v središču Portoroža najbolj na udaru, od gostov velikokrat prejmejo komentarje glede hrupa v nočnem času. »O tem konstantno komuniciramo s Turističnim združenjem Portorož in ostalimi deležniki v turizmu, prav tako pred vsako sezono policija skliče sestanek, na katerem se srečamo vsi deležniki, tako lastniki lokalov kot hotelirji in ostali delavci v turizmu,« so povedali.

Priporočamo