Piran. V Piranu, ki je med slovenskimi obmorskimi mesti najbolj izpostavljen poplavam, imajo od osem do 31 poplav letno. Najbolj ogroženi so deli mesta pri obali in Tartinijev trg. Tudi projekcije za naslednja desetletja niso najbolj optimistične in kažejo na potrebo po dodatni zaščiti mesta z ustreznimi ukrepi, česar se je lotila že prejšnja občinska oblast, a je projekt padel na občinskem svetu. Nekateri svetniki so vodstvu občine očitali, da ga je pripravila potiho in brez usklajevanja z deležniki ter da na splošno ni ustrezno pripravljen.

Jasne zahteve projekta

Aktualni piranski župan Andrej Korenika je napovedal, da se bo zadeve lotil drugače. Kot so pojasnili na občini, projekt nadaljujejo z drugačnim pristopom pri projektiranju in iskanju najustreznejših tehničnih in arhitekturnih rešitev. »V natečajni nalogi bodo izdelovalcem natečajnih rešitev ponujeni vsi potrebni vhodni podatki, parametri in študije, s katerimi občina razpolaga in na podlagi katerih pričakujemo ustrezne arhitekturne predloge. Na ta način bodo imeli projektanti dovolj svobode za pripravo kreativnih projektnih rešitev, pri čemer so ključne zahteve tega projekta zelo jasne: zagotoviti protipoplavno zaščito mesta Piran, urediti odvajanje meteornih in padavinskih vod ter pripraviti ustrezno arhitekturno umestitev v staro mestno jedro Pirana,« naštevajo.

Projekt je zdaj v fazi izdelave natečajne naloge, ki bo podlaga za izvedbo javnega natečaja za izbiro najustreznejše projektne rešitve protipoplavne zaščite mesta Piran. Natečajna naloga se izdeluje na podlagi priporočil delovne skupine, ki jo je ustanovil župan, in stališč javnosti, ki jih je Občina Piran pridobila med lansko javno predstavitvijo idejne zasnove projekta.

Vrtali bodo na 15 mestih

Za zdaj so popisali morsko favno in floro na vplivnem območju posega, preverili stanje glavnega pomola, izvedli geološke raziskave, izdelali hidrološko-hidravlično študijo mesta ter geodetske podlage obale in morskega dna. Opravljene so bile tudi arheološke raziskave glavnega pomola, zdaj pa začenjajo geomehanske raziskave obale Pirana, ki bodo predvidoma končane do konca novembra.

»Namen teh raziskav je pridobiti temeljne podatke o geoloških in mehanskih lastnostih ter stabilnosti tal na območju, kjer bo izveden projekt. To nam bo omogočilo, da načrtujemo in izvedemo učinkovito zaščito pred morebitnimi poplavami, ki bi lahko ogrozile naše prebivalce in dragoceno kulturno dediščino,« pravijo na občini. Delo bo potekalo po obodu starega mestnega jedra Pirana, vsaka od petnajstih vrtin naj bi se izdelovala približno tri dni.

Po zaključeni natečajni nalogi bo občina v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor pripravila in objavila natečaj za izdelavo natečajne idejne rešitve. Po izbiri najustreznejše rešitve pa sledi predpisan postopek pridobitve gradbenega dovoljenja. 

Priporočamo