V petek, 3. februarja, praznujemo 265. rojstni dan Valentina Vodnika, ki je deloval na številnih področjih. Tudi tokrat so v Vodnikovi domačiji, ki zaradi prenove prostorov v Šiški s svojim programom začasno gostuje v Trubarjevi hiši literature v Stritarjevi ulici, ob obletnici pripravili praznovanje – Vodnikovanje. V središče postavljajo Vodnikovo delo v novinarstvu in publicistiki, kjer je bil razsvetljenec, tako kot to velja še za druga področja njegovega delovanja, prvi. Pisal je pratike, leta 1797 pa je izšla prva številka Lublanskih novic, prvega časopisa v slovenskem jeziku. Vodnik je za časopis pisal, prevajal in ga urejal. O Vodniku kot novinarju so v Vodnikovi domačiji naredili videoprispevek, ki ga bodo premierno objavili na njegov letošnji rojstni dan. Od 3. februarja naprej bo na voljo za ogled na facebooku in youtube kanalu Vodnikove domačije.

Poleg tega bodo ustvarjalčevo življenje in delo zaznamovali z dvema brezplačnima sprehodoma. V petek, 3. februarja, bo z začetkom ob 17. uri po Vodnikovi Ljubljani vodil eden največjih poznavalcev razsvetljenčevega dela in življenja pri nas Luka Vidmar. Pot je začrtal okoli več postojank v mestu, z začetkom na Trgu francoske revolucije pred spomenikom Ilirskim provincam, na katerega je Jože Plečnik dal vklesati Vodnikove verze iz ode Ilirija oživljenja. Na vodenem sprehodu bo pot med drugim vodila mimo palače Žiga Zoisa, kjer so se zbirali intelektualci tedanjega časa. V Zoisovi palači pa so se vneli tudi spori med Valentinom Vodnikom in mladim jezikoslovcem Jernejem Kopitarjem, ki je prvega slovenskega pesnika leta 1803 izrinil z mesta najljubšega Zoisovega varovanca. Med postojankami bodo kraji, kjer se je Vodnik izobraževal, skupina se bo ustavila tudi v Miklošičevi ulici, kjer je ustvarjalec in učenjak živel pred smrtjo ter tam zaradi možganske kapi leta 1819 umrl. Če bo vreme neprimerno, bo vodstvo odpadlo, za udeležbo pa je obvezna prijava.

Sprehod po rokopisni zbirki NUK

Del Vodnikovanja je tudi sobotno vodstvo Marijana Ruperta iz rokopisne zbirke Narodne in univerzitetne knjižnice, ki bo 4. februarja ob 10. uri, potekalo pa bo po posameznih obdobjih Vodnikovega življenja in dela, ki je v marsičem postavljal temelje slovenskega jezika in umetnega pesništva. Vodstvo bo spremljala projekcija pomembnejših dokumentov in del iz zakladnice nacionalne knjižnice. »Vodnik se v njih razkriva kot izjemno plodovit in vsestranski graditelj kulture in humanističnih znanosti na mnogih področjih. Ne velja le za prvega slovenskega pesnika, deloval je kot profesor, duhovnik, slovaropisec, jezikoslovec, prevajalec, novinar, ljubiteljsko se je ukvarjal še z numizmatiko, epigrafiko, mineralogijo in bil pri nas eden prvih intelektualcev, ki so začeli iz študijskih in turističnih nagibov zahajati v gore. Spoznali bomo tudi njegov duhovit karakter, ki se zrcali v pesmih in priložnostnih zapisih,« so zapisali ob napovedi vodstva. Za oba dogodka obvezne prijave zbirajo na prijava@divjamisel.org. 

Priporočamo