Teniška zveza Slovenije je kmalu po zapletih v Portorožu začela iskati nove lokacije. Turnir, ki bo potekal med 11. in 17. septembrom, se bo tako premierno odvil na dveh ljubljanskih lokacijah: poleg Parka Zvezda bo teniško prizorišče tudi Tivoli. Prva predvidena lokacija je bil Trg republike, a na pobudo ljubljanskega župana Zorana Jankovića so dogajanje prestavili na igrišča pod dvorano Tivoli in na Kongresni trg.

Ko je bila znana osrednja lokacija, so začeli načrtovati, kam bodo postavili teniško igrišče. »Večkrat sem se ustavljal, gledal in meril. Nato se je na enem izmed sestankov direktorica marketinga Teniške zveze Tea Starc postavila na sredino parka in predlagala, da prostor izmerimo,« je povedal direktor Teniške zveze Gregor Krušič. Ko so ga izmerili, so ugotovili, da je prostora za postavitev teniškega igrišča dovolj. Igrišče se je v park s Kongresnega trga preselilo zato, ker so med načrtovanjem ugotovili, da na trgu ni dovolj prostora. Da bi zadostili merilom in pravilom postavitve Ženskega teniškega združenja​ (WTA) ter zagotovili ustrezno lego igrišča v smeri sever-jug, so bili primorani spremeniti načrte.

Prepričali so tudi WTA

Ob iskanju nove lokacije so imeli težave tudi z WTA, saj združenje na začetku ni verjelo v možnost, da bi turnir lahko izpeljali na dveh lokacijah. V združenju so bili presenečeni nad osrednjim igriščem v središču mesta, saj bo takšno prizorišče premierno tudi za mednarodno združenje. »Pri tem sta nam zelo pomagala Olimpijski komite Slovenije in Mestna občina Ljubljana. Za nas se je postavila tudi upokojena jugoslovanska teniška igralka Mima Jaušovec, ki je osebno nagovorila WTA,« je pojasnil Krušič in dodal, da so končno potrditev prejeli po dveh mesecih.

»Peščeno igrišče, ki bo poimenovano po Mimi Jaušovec, bo postavljeno na sredini Parka Zvezda, kjer je stičišče potk. Okoli bodo tribune za okoli 1000 gledalcev,« je razložila Tea Starc. Graditi ga bodo začeli v predzadnjem tednu avgusta. V parku bodo v prvih dneh tekmovale predvsem slovenske teniške igralke, v četrtek pa se bo na to prizorišče preselilo celotno dogajanje in trajalo do nedelje.

Navdušena tudi Kaja Juvan

Rešitev, ki so jo našli na Teniški zvezi, je pozitivno presenetila tudi drugo najboljšo slovensko teniško igralko Kajo Juvan. Kot Ljubljančanki se ji zdi lokacija v mestu, kjer je bila rojena in kjer je odraščala, izvrstna. »Že v Portorožu sem se počutila zelo domače, tukaj pa je občutek še malo bolj poseben,« je dejala Juvanova in dodala, da še nikjer na svetu ni videla, da bi dvoboji potekali kar v središču mesta. »Verjamem, da bodo fotografije in posnetki obkrožili svet,« je še povedala. 

Priporočamo