Družba Nivo Eko, ki s podeljeno koncesijo izvaja državno gospodarsko javno službo urejanja voda, je začela sanacijo struge potoka Blatnica v Begunjah, pri kateri bodo razširili strugo, ukinili obstoječe zacevitve in na območju otroškega igrišča v Krpinu uredili novo strugo. Zaradi del so odstranili del igral, pešpot, ki vodi na nekdanje smučišče, pa je zaprta. Dela naj bi končali v treh mesecih.

Kaj so že sanirali

Po lanskoletni avgustovski ujmi so v občini Radovljica že uspeli urediti drenažno vodno zajetje Draga, oporne zidove ob cesti v dolini Drage, gozdno cesto na Poljško planino in dostopno pot ob potoku Blatnica. Na nekaterih odsekih so sanirali fekalno kanalizacijo in odvodnjavanje, tudi oporni zid parkirišča v Kamni Gorici in parkirišče pri Letališču Lesce ter vodovod Brezje–Peračica.

Kot so nam pojasnili na radovljiški občini, se je del teh posegov že financiral prek interventnih stroškov. Finančna vrednost sanacij, ki se financirajo preko pogodbe z ministrstvom za naravne vire in prostor, skladno z izdelanim programom porabe, znaša 315.347,65 evra.

Za izvedbo večjih sanacij je bila naročena projektna dokumentacija v skupni vrednosti 359.931 evrov, in sicer za sanacijo občinskih cest v višini 99.674 evrov, sanacijo mostov v višini 133.285 evrov, sanacijo vodnih zajetij v višini 16.200 evrov, sanacijo vodovodov v višini 56.800 evrov ter sanacijo plazov in podorov v višini 89.972 evrov.

Škoda je trenutno ocenjena na slabih 11 milijonov evrov. Glede na dejstvo, da je pri načrtovanih sanacijah treba upoštevati tudi vpliv podnebnih sprememb, bo strošek sanacije bistveno višji, so pojasnili na občini.

Stroški sanacije se višajo

»Sanacijski ukrepi, ki so načrtovani v naslednjem obdobju, bodo sledili dinamiki izdelave dokumentacije in pridobivanju vseh potrebnih mnenj in soglasij,« pravijo v kabinetu radovljiškega župana Cirila Globočnika, kjer izpostavljajo načrtovano sanacijo ceste v dolini Drage, Krpinu in Dobravici, gradnjo šestih mostov
in dveh hudourniških prepustov, obnovo poškodovanih vodovodov v Krpinu, dolini Drage, Spodnjem Otoku in Zgornji Lipnici ter obnovo vodnega zajetja Draga in sanacijo skalnega podora v Krpinu ter manjših plazov.

»Podrobnejšo oceno finančne vrednosti vseh sanacijskih ukrepov na občinski infrastrukturi in plazovih bo možno podati po pridobitvi projektne dokumentacije. Škoda je trenutno ocenjena na slabih 11 milijonov evrov. Glede na dejstvo, da je pri načrtovanih sanacijah treba upoštevati tudi vpliv podnebnih sprememb, bo strošek sanacije bistveno višji. Še posebej se to odraža pri sanaciji mostov, saj je vse poškodovane mostove treba nadomestiti z novimi,« so pojasnili na občini.

Za odpravo škode, povzročene 4. avgusta lani, je občina Radovljica od države do sedaj prejela 4.396.640 evrov. Ker, kot je bilo omenjeno, ocenjena škoda znaša skoraj 11 milijonov evrov, pričakujejo, da bo preostanek škode financirala država. 

Priporočamo