Kot pojasnjujejo v veterinarski ambulanti Mačja hiša, je kuga akutna virusna bolezen mačk, za katero so značilni nenaden izbruh, depresija, povišana telesna temperatura, bruhanje, driska, močna dehidracija in visoka stopnja smrtnosti. Povzročitelj virusa je po njihovih podatkih mačji parovirus, ki je soroden virusu kuge, ki ga imajo tudi psi. Ob tem morajo biti lastniki mačk še posebej pozorni, saj se pasji virus lahko prenaša tudi na mačke, ne pa obratno. Virus se na človeka ne prenaša, se pa z njim lahko okužijo tudi starejše mačke s slabšim imunskim sistemom.

Prenos tudi z oblačil

»Mačke se z virusom najpogosteje okužijo ob neposrednem stiku z okuženo živaljo in njenimi izločki,« so zapisali v Mačji hiši. Mladiči se z virusom lahko okužijo že v maternici. Virus se lahko nanje prenese tudi preko kontaminiranih oblačil, čevljev, rok, posode, posteljnine in kletke, najverjetneje pa tudi preko bolh in drugih insektov.

Pri najhujši obliki virusa lahko mačka pogine že v 12 urah, v akutni obliki pa se najprej pojavijo vročina, ki je pri mačkah med 40 in 41,6 stopinje Celzija, depresija in neješčost. Lastniki znake lahko opazijo, ko mačka čepi z glavo nad posodo, a ne pije, kar kaže na znake depresije. Opazijo lahko tudi razjede v ustih, krvavo drisko in zlatenico. Mačke, ki preživijo vsaj pet dni bolezni, navadno v nekaj tednih uspešno okrevajo.

Zaščita s cepljenjem

Lastniki lahko mačke pred boleznijo zaščitijo s pravočasnim cepljenjem. Cepivo je po podatkih Mačje hiše v 98 odstotkih učinkovito in zaščito zagotavlja že po 14 dneh. Prvo cepljenje se opravi pri starosti 8 do 9 tednov, drugo po štirih tednih in zadnje pri starosti 16 tednov. Cepijo lahko tudi starejše mačke, ki se cepijo dvakrat v razmaku štirih tednov in nato ponovno čez eno leto.

Na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so pojasnili, da bolezen ne spada med bolezni, nevarne ljudem, in prizadene le mačke. Ker ni na seznamu prijavljivih bolezni, uprava nima točnih podatkov o obsegu, morebitnih trendih in načinih pojavljivosti pri mačkah. 

Priporočamo