V Mestni občini Ljubljana so cene socialnovarstvenih storitev pomoči na domu nespremenjene od začetka leta 2017. Uporabniki za efektivno uro oskrbe med delovnimi dnevi odštejejo 4,4 evra, ob nedeljah 5,7 in ob praznikih ali dela prostih dneh 5,9 evra. Na občinskem oddelku za zdravje in socialno varstvo so dejali, da cene oskrbe za uporabnike za zdaj še ne nameravajo spreminjati.

Občina na podlagi izračunanih stroškov izvajanja oskrbe subvencionira okoli 75 odstotkov polne cene. Uporabniki, ki si ne morejo privoščiti plačila svojega deleža za oskrbo na domu, lahko na centru za socialno delo zaprosijo za oprostitev celotnega ali delnega stroška. Po podatkih občine so na centru za socialno delo v letu 2022 izdali 39 tovrstnih odločb. Na ljubljanskem oddelku so ob tem poudarili, da cene pomoči na domu na podlagi veljavnih področnih pravilnikov ni mogoče pravilno izračunati, na kar z Združenjem mestnih občin Slovenije pristojno ministrstvo opozarjajo že vrsto let.

Lani 3,3 milijona za oskrbo na domu

Oskrbo na domu v prestolnici trenutno izvajata občinski Zavod za oskrbo na domu Ljubljana in koncesionar Zavod Pristan. Prvi je v lanskem letu mesečno oskrboval okoli 850, Zavod Pristan pa v povprečju okoli 106 uporabnikov, so dejali na občini. Uporabniki se lahko samostojno odločijo, pri katerem od teh ponudnikov bodo izkoriščali storitev. Lahko uporabljajo tudi storitve obeh, vendar pa skupni seštevek ur ne sme presegati 20 ur na teden, so pojasnili na oddelku za zdravje in socialno varstvo.

Znesek, ki ga mestna občina letno nameni oskrbi na domu, se je v zadnjih petih letih precej povišal. Občina je svojemu zavodu in Zavodu Pristan leta 2018 skupaj namenila več kot 2,6 milijona evrov, lani pa je ta znesek znašal že več kot 3,3 milijona evrov.

Kamnik cenejši ob prestolnice

Cena oskrbe na domu je za uporabnike v Ljubljani glede na nekatere sosednje občine precej ugodna. Uporabniki za uro oskrbe med tednom manj plačujejo v Kamniku, kjer so koncesijo prav tako zaupali Zavodu Pristan. Kamniška občina cen za uporabnike ni spremenila od leta 2011, povišati jih ne namerava niti v letošnjem letu. »Občina Kamnik bo tudi v letu 2023 še vedno krila celotne stroške, ki vplivajo na zviševanje cene, kar pomeni, da občani, ki uporabljajo storitev pomoči na domu, te podražitve ne bodo občutili. Glede na vsesplošno draginjo, s katero se dnevno srečujemo vsi, Občina Kamnik zvišanja vseh stroškov, ki vplivajo na ceno storitve, ne bo prevalila na najranljivejšo starejšo populacijo,« so zagotovili.

Tudi Javni zavod Sotočje Medvode svojih cen od začetka lanskega leta, ko je bil ustanovljen, ni spreminjal. »Preračun cene se izvaja vsako leto in za letošnje leto še ni bil izveden. V tem trenutku ne načrtujemo povišanja cene za uporabnika,« so napovedali na medvoški občini.

Z novim letom ponekod podražili oskrbo

V nekaterih obljubljanskih občinah so se cene v letošnjem letu povišale. Iz občine Brezovica, ki ima koncesionarja Deos, so sporočili, da se je cena oskrbe na domu z letošnjim letom za uporabnike povišala za 1,41 evra, občina pa bo za uro subvencionirala dodatnih 3,32 evra. Vzroki za povišanje so bili višji stroški za prehrano zaposlenih, višji regresi in višji potni stroški, so sporočili z brezoviške občine. V Škofljici, kjer je koncesionar prav tako Deos, se je cena oskrbe na domu nekoliko povišala z letošnjim letom. Uporabniki bodo morali plačati slabih deset centov več na efektivno uro, občina pa bo pokrila preostanek celotnega povišanja.

Deos je koncesionar za oskrbo na domu še v občini Ig in tudi tam je z novim letom cena za uporabnike poskočila za 0,27 evra. Uporabniki morajo torej sedaj za efektivno uro oskrbe odšteti 4,95 evra. Toda ta cena bo veljala le do konca junija, z julijem se bo cena zvišala še enkrat, in sicer za 0,27 evra. Od julija naprej bodo uporabniki za uro oskrbe morali odšteti 5,22 evra. Povišal se je (in se še bo) tudi delež, ki ga plača občina. Tudi v Horjulu se je cena ure oskrbe za uporabnika z letošnjim letom povišala, in sicer s prejšnjih 6,25 na sedem evrov, kaže gradivo, ki ga je lani novembra obravnaval občinski svet. Oskrbo v horjulski občini izvaja Zavod Pristan. Iz gradiva je razvidno, da je direktor Pristana povišanje utemeljil z rastjo stroškov, na katere zavod nima vpliva, in sicer so višji stroški regresa, plače in povračila delavcev ter stroški za gorivo. 

Priporočamo