Nova mreža satelitskih urgentnih centrov (SUC) po državi je predvidena v zdravstvenih domovih, ki pokrivajo večje število prebivalstva in so krajevno oddaljeni od urgentnih centrov v bolnišnicah. V ZD Kranj, kjer zdravstveni standard zagotavljajo za prebivalstvo Mestne občine Kranj ter občin Cerklje na Gorenjskem, Jezersko, Naklo, Preddvor in Šenčur, se že dlje časa soočajo tako s prostorsko stisko kot s pomanjkanjem zdravstvenega kadra. Že sedaj bi potrebovali dodatnih sedem družinskih zdravnikov, kadrovska struktura bodočega SUC pa še ni dokončno določena. V ZD Kranj pričakujejo, da bodo za potrebe SUC zaposlovali tako zdravnike kot diplomirane medicinske sestre.

»Odkar delujejo urgentni centri ob bolnišnicah, je Kranj ostal brez ustrezne celostne obravnave bolnikov z nujnimi zdravstvenimi stanji, zato ZD Kranj nujno potrebuje razširitev prostorov, da vzpostavijo delovanje SUC. Ta izvaja zunajbolnišnični del službe nujne medicinske pomoči (NMP) ter je strokovno in organizacijsko vezan na urgentni center, ki deluje na njegovem območju. Za Kranj je to Splošna bolnišnica Jesenice,« so pojasnili v kabinetu kranjskega župana Matjaža Rakovca.

Razširitev kapacitet in poglobljena obravnava pacientov

V ambulanti NMP v ZD Kranj zagotavljajo zdravstveni standard za skupaj 81.483 ljudi (v splošni ambulanti za 51.960, v otroškem dispanzerju za 7936, šolskem dispanzerju za 8942 in na ginekologiji za 12.645 ljudi), medtem ko letno tam pregledajo več kot 30.000 oseb. Dozidava in preureditev prostorov ambulante NMP v SUC bosta omogočili prostorsko razširitev ZD Kranj in bolj poglobljeno obravnavo pacientov. »V stavbi bo urejena večja opazovalnica za paciente, kjer bodo lahko prejeli terapijo in opravili nujno diagnostiko. Vzpostavili bomo lahko ločeno čakalnico in ambulanto za paciente z infektivnimi boleznimi, načrtujemo pa tudi dodatne garaže za reševalna vozila, ki tako ne bodo več izpostavljena vremenskim vplivom – hudi vročini, mrazu in snegu,« so zadovoljni v ZD Kranj. Glede na predviden obseg in naloge nove urgence bodo potrebovali najmanj šest dodatnih zdravnikov, specialistov urgentne in družinske medicine, ter šest dodatnih diplomiranih zdravstvenikov oziroma diplomiranih medicinskih sester, medtem ko je v ambulanti NMP trenutno zaposlenih 11 zdravnikov, 8 diplomiranih medicinskih sester in 30 reševalcev. »Končni kadrovski obseg še ni določen, določila ga bosta zavod za zdravstveno zavarovanje in ministrstvo za zdravje, sicer pa imamo pri nas stalno odprte razpise za zaposlovanje,« so dodali v ZD Kranj.

Ob izgradnji SUC so kranjski mestni svetniki zeleno luč prižgali tudi za sanacijo parkirne ploščadi nad garažo ZD Kranj in v proračunu 2022 za začetek projekta zagotovili 35.040 evrov. Celotna investicija (SUC in sanacija parkirne ploščadi) obsega 2,53 milijona evrov, pri čemer naj bi bilo za 1,46 milijona evrov državnega sofinanciranja. Z deli bodo začeli v prihodnjem letu, zaključek projekta pa je predviden za konec leta 2024. 

Priporočamo