V novem šolskem letu so v javnih in zasebnih vrtcih v Mestni občini Kranj (MOK) sprejeli 2067 otrok v 123 oddelkov Kranjskih vrtcev, vrtcev pri osnovnih šolah in zasebnih vrtcev s koncesijo. Na novo je sprejetih 442 otrok, trenutno pa imajo na voljo še 53 prostih mest. Iz MOK so sporočili, da se bodo v okviru Kranjskih vrtcev med letošnjim šolskim letom oziroma ko bodo za to izpolnjeni pogoji (zasedena obstoječa prosta mesta), odprli še trije oddelki prvega starostnega obdobja, zato bodo imeli možnost vključitve v vrtec tudi otroci, ki bodo starostni pogoj za sprejem v vrtec izpolnili pozneje. »Na centralni čakalni seznam je uvrščenih 129 otrok, 109 otrok iz občine in 20 otrok zunaj občine, od tega 87 otrok še ne izpolnjuje starostnega pogoja za sprejem v vrtec. Sprejem otrok poteka vse leto, pri čemer pa nekateri otroci, ker jih želijo starši vključiti v točno določen vrtec, kljub prostim mestom ostajajo na čakalnem seznamu,« so pojasnili na MOK.

V vrtcih Čebelica, Čira Čara, Mavčiče in Čenča v tem času še vedno poteka energetska sanacija, v vrtcu Čebelica, ki domuje v več kot petdeset let starem montažnem objektu, pa v okviru MOK tudi notranja prenova prostorov. Številne naložbe so bile poleti izvedene tudi na področju kranjskega šolstva. Z novim šolskim letom so se učenci na OŠ Staneta Žagarja Kranj razveselili uporabe novega prizidka s prostorno telovadnico (ta je na voljo tudi kranjskim športnim klubom za izvajanje treningov), šestimi nadzidanimi učilnicami, večnamenskim prostorom in zunanjim igriščem. Več kot tri milijone evrov vredno naložbo, ki temelji na ničenergijski gradnji, je poleg države sofinancirala Evropska unija, MOK se ob tem nadeja še subvencije Eko sklada.

Jeseni nove nadgradnje šolskih igrišč

V letošnjem šolskem letu deset kranjskih osnovnih šol, med katerimi ena deluje s prilagojenim programom, obiskuje 5710 učencev, med njimi je 575 prvošolcev. Letošnje poletje so zaznamovale obilne padavine. Zaradi vlage in slabšega sušenja prostorov ponekod v šolah še vedno potekajo obnovitvena dela in energetska sanacija. To med drugim izvajajo na OŠ Orehek – podružnična šola Mavčiče in nekdanji trgovski šoli, kjer bo dodatne prostore dobila OŠ Jakoba Aljaža Kranj. Streha OŠ Franceta Prešerna bo sanirana predvidoma konec septembra, zavlekli pa sta se tudi prenova telovadnice in sanacija parketa, zato bodo pouk športne vzgoje izvajali v prostorih Vojašnice Petra Petriča Kranj.

»Na OŠ Simona Jenka se je med energetsko sanacijo pokazala potreba po tem, da se preverijo določeni statični elementi v telovadnici. Ta trenutno ni v uporabi, zato se bo pouk športne vzgoje do zaključka statične sanacije telovadnice izvajal v prostorih Športnega centra Kranj,« so povedali na kranjski občini ter dodali, da so se v okviru participativnega proračuna lotili tudi preplastitve košarkarskih igrišč pri OŠ Stražišče in OŠ Jakoba Aljaža Kranj. Izvedba del se tam bliža koncu, medtem ko se bodo urejanju igrišč pri OŠ Franceta Prešerna Kranj – podružnica Kokrica in OŠ Predoslje Kranj posvetili jeseni, ko bodo izvedli tudi postavitev fitnesa na prostem pri OŠ Matije Čopa Kranj in OŠ Janeza Puharja Kranj – Center.

Priporočamo