Poleg prostorske stiske, ki jo povzroča hitro rastoče število prebivalcev, se občina zaveda tudi pomena ohranjanja kulturne dediščine in naravne krajine, kar predstavlja dodaten izziv pri načrtovanju. Na občinskem svetu bodo na naslednji seji odločali tudi o pomembnem dokumentu, s katerim lahko občina kandidira za evropska sredstva v višini več kot pol milijona evrov.

Zgodovina pokopališča

Pokopališče v Komendi ima dolgo in bogato zgodovino. Leži južno od cerkve svetega Petra, z grobovi iz 19. stoletja pa je pomemben del kulturne dediščine kraja. Na pokopališču je 780 grobov, ena zasebna grobnica in župnijski grob. Poleg kulturne dediščine pa ima območje tudi arheološko vrednost, saj gre za eno izmed najstarejših ohranjenih območij pokopa v Komendi. Z leti je bilo pokopališče večkrat posodobljeno, nazadnje leta 2019, ko so bili urejeni območje za žarne pokope, prostor za raztros pepela in kostnica.

Občina načrtuje širitev pokopališča za dodatnih 4282 kvadratnih metrov, s čimer se bo zagotovil prostor za nove klasične grobove in različne vrste pokopov.

Zavedajoč se problema o prostorski stiski je Občina Komenda že pred časom sprejela občinski prostorski načrt (OPN), ki vključuje širitev pokopališča za dodatnih 4282 kvadratnih metrov, s tem pa se bo zagotovil prostor za nove klasične grobove in različne vrste pokopov. Pokopališče sicer možnost žarnih in anonimnih pokopov omogoča že od leta 2019, vendar bi z novim projektom tudi ta del pokopališča postal prostornejši in prijetnejši. Poleg širitve bo občina ohranila obstoječa drevesa in sadovnjake ter poskrbela za naravno urejeno okolje. Ključna novost v načrtu je tudi vzpostavitev parkovnega pokopališča, kar pomeni, da bo poleg funkcije pokopališča ta prostor služil tudi kot zelen park za sprostitev in rekreacijo krajanov. Kljub veliki količini zelenih površin, pa urejenih površin, ki so namensko pripravljene za druženje in preživljanje prostega časa občanov, v občini primanjkuje. Širitev v parkovno zasnovo bo med drugim tudi zagotovila, da bodo imeli v občini naslednjih 30 let dovolj prostora za različne oblike pokopov, s čimer bo občina zadovoljila potrebe svojih prebivalcev.

Predvidena finančna struktura projekta

Naložba v projekt širitve in vzpostavitve parkovnega pokopališča je ocenjena na nekaj manj kot dva milijona evrov, sredstva za projekt pa sta v večji meri že zagotovila občina in evropski kohezijski sklad. Slabih 33 odstotkov oziroma okoli 621.500 evrov bo prispeval evropski kohezijski sklad, preostala sredstva je zagotovila komendska občina. Največji del sredstev, nekaj manj kot milijon evrov, bo namenjen gradbenim in zemeljskim delom, vključno z ureditvijo okolice, medtem ko bodo preostala sredstva porabljena za pripravo dokumentacije, nadzor ter nakup potrebnih zemljišč. Gradnja bo potekala postopoma, zaključek projekta in predaja v uporabo pa sta predvidena za junij 2027. 

Priporočamo