Ob svetovnem dnevu varnosti pacientov, ki ga obeležujemo 17. septembra, so v Zdravstvenem domu (ZD) Kranj za obiskovalce priredili dan odprtih vrat. Pika na i dogodka, na katerem so se predstavili center za krepitev zdravja in lokalni ponudniki, ki so pomembni za zagotavljanje zdravja občanov, je bilo slavnostno odprtje prenovljenih prostorov v prvem nadstropju zdravstvenega doma, kjer so uredili tri nove ambulante družinske medicine.

V Osnovnem zdravstvu Gorenjske (OZG) so pojasnili, da je bil cilj investicije zagotoviti boljše pogoje za delo splošnih ambulant in pediatrije ter pridobiti funkcionalne prostore za zaposlene, ki jih doslej niso imeli. Dve novi pediatrični ambulanti bodo do konca leta uredili v pritličju, od koder sta se umaknili družinski ambulanti.

Kot je dodala Sergeja Valjavec iz OZG, je investicija skupaj z nakupom prostorov vredna 1,7 milijona evrov: »Vsa sredstva za nakup prostorov, prenovo in opremo je zagotovil ZD Kranj, organizacijska enota OZG. V manjšem delu kupljenih prostorov bo še do leta 2027 zasebni očesni center, ko se bo ta izselil, pa bomo lahko v ZD Kranj uredili še dve ambulanti družinske medicine.«

Lilijana Gantar Žura, direktorica ZD Kranj: »Še vedno nujno in čim prej potrebujemo še dodatne prostore za izvajanje vseh naših dejavnosti.«

 

Nujno in čim prej potrebujejo dodatne prostore

»Če želimo dobro skrbeti za zdravje občanov, moramo zagotavljati tudi dobre pogoje dela, s tem pa izboljšujemo dostopnost do primarne zdravstvene oskrbe. Še vedno pa nujno in čim prej potrebujemo še dodatne prostore za izvajanje vseh naših dejavnosti,« je ob prerezu slavnostnega traku ob otvoritvi novih ambulant povedala direktorica ZD Kranj Lilijana Gantar Žura.

Poudarila je, da je kranjski center za krepitev zdravja, ki od leta 2018 deluje v okviru ZD Kranj, eden izmed najboljših v Sloveniji, trenutno pa so tam tudi eni izmed redkih, ki so se vključili v evropski projekt obvladovanja bolečine v križu, katerega namen je zmanjševanje bolniškega staleža pri aktivnem prebivalstvu.

»Zdrav človek ima tisoč želja, bolan pa samo eno: da bi bil zdrav, seveda. Zato je tako pomembno, da še več pozornosti namenjamo krepitvi zdravja. V Kranju imamo manj bolniških odsotnosti, kot je povprečje v državi. Manj je bolezni zaradi povišanega krvnega tlaka, manj je obravnav zaradi srčne kapi. Ko pa pride do težav, je prav, da je za naše zdravnike in predvsem za paciente dobro poskrbljeno,« je v svojem nagovoru izpostavil župan MOK Matjaž Rakovec.

V manjšem delu kupljenih prostorov bo še do leta 2027 zasebni očesni center, ko se bo ta izselil, pa bodo lahko v ZD Kranj uredili še dve ambulanti družinske medicine.

Lilijana Gantar Žura
direktorica ZD Kranj:

»Še vedno nujno in čim prej potrebujemo še dodatne prostore za izvajanje vseh naših dejavnosti.« Foto: Tina Jereb

Lilijana Gantar Žura
direktorica ZD Kranj:

»Še vedno nujno in čim prej potrebujemo še dodatne prostore za izvajanje vseh naših dejavnosti.« Foto: Tina Jereb

Potrebnih še najmanj devet družinskih ambulant

Kot so še poudarili v OZG, je prostor v ZD Kranj še vedno zelo velik problem, saj ne zadošča za izvajanje vseh dejavnosti zdravstvenega doma, zato so morali nekatere preseliti v najete prostore, pri čemer se je število zaposlenih v zadnjih letih toliko povečalo, da tudi ti prostori ne zadoščajo več za kakovostno delo.

»Veliko služb – patronaža, center za krepitev zdravja in razvojna ambulanta – opravlja delo v slabih pogojih, zato je zagotovitev dodatnih prostorov za ZD Kranj nujna. V OZG pričakujemo, da bo v prihodnjih dveh letih na območju Kranja treba rešiti prostorsko vprašanje namestitve še najmanj devetih družinskih ambulant, petih zobnih ambulant, petih ekip fizioterapije in dodatnega tima razvojne ambulante. V načrtih, skupaj z MOK, so Severna vrata in satelitski urgentni center,« je poudarila Sergeja Valjavec.

Marca lani so sicer v ZD Kranj odprli tudi celovito prenovljene prostore tehnične službe v kleti, v v katerih so boljše pogoje dela omogočili delavcem v tehnični službi in za pomoč bolnikom, z ureditvijo dodatnega prostora pa so se vsi informatiki združili in so zdaj v skupnih prostorih. Temeljito so preuredili tudi prostor za čistilke, ki so po novem ločene od tehnične službe, pridobili pa so tudi prostor za arhiv zobozdravstva ter ločena skladišča za računalniški in čistilni material. 

V OZG pričakujejo, da bo v prihodnjih dveh letih na območju Kranja treba rešiti prostorsko vprašanje namestitve še najmanj devetih družinskih ambulant, petih zobnih ambulant, petih ekip fizioterapije in dodatnega tima razvojne ambulante.

 

Priporočamo