Včeraj se je začela postopna selitev Zgodovinskega arhiva Ljubljana iz prostorov Mestne občine Ljubljana v BTC. Arhiv je občino obvestil, »da je sklenil najemno pogodbo za depojske prostore, ki začne veljati s 1. marcem 2022, in bo v najkrajšem možnem času začel seliti gradivo v nove prostore. Pogovori o sklenitvi dogovora o podaljšanju roka in višini uporabnine potekajo,« so pojasnili na občini. Arhiv je doslej občinske prostore najemal brezplačno.

Direktorica Zgodovinskega arhiva Ljubljana Zdenka Semlič Rajh je pojasnila, da zdaj iščejo še poslovne oziroma pisarniške prostore in prostore za javnost, ki jih zaradi dostopnosti želijo imeti čim bližje središču prestolnice. Direktorica je priznala, da se je iskanje ustreznih prostorov, »ki bi zagotavljali varno hrambo arhivskega gradiva, predvsem pa hrambo, ki je skladna z veljavnimi standardi ter hkrati omogoča tudi ustrezno uporabo gradiva in vključuje tudi delovne prostore«, izkazalo za izjemno težavno nalogo. Sprva so iskali prostore, ki bi bili tako veliki, da bi v njih lahko združili vse trenutne lokacije arhiva, a takšnih prostorov tudi zaradi pomanjkanja denarja niso mogli zagotoviti.

Občina v aprilu pričakuje gradbeno dovoljenje za prenovo

Semlič-Rajhova je priznala, da pogoji hrambe gradiva, »dokler bo arhiv prisiljen delovati v najetih prostorih, ne bodo nikoli popolnoma v skladu z veljavnimi standardi in bo treba iskati rešitve, s katerimi bomo v skladiščnih prostorih lahko zagotavljali ne prevelika nihanja v temperaturi in ustrezno relativno vlažnost«. Poudarila je, da je edina dolgoročno sprejemljiva rešitev, s katero bi zagotovili ustrezne standarde hrambe ter pogoje za delo in uporabo gradiva, novogradnja namenskega objekta v Kvedrovi ulici. Neuradno ​naj bi ​bila v igri tudi selitev Zgodovinskega arhiva Ljubljana v prostore Gruberjeve palače, ko se bo iz nje izselil Arhiv Republike Slovenije. A Semlič-Rajhova opozarja, da bi bilo Gruberjevo palačo najprej treba celovito prenoviti in da ni dovolj velika, da bi vanjo preselili gradivo in uslužbence arhiva, ki so danes raztreseni na več lokacijah v mestu.

Medtem ko čaka na izpraznitev prostorov na Mestnem in Ciril-Metodovem trgu, je občina že sklenila pogodbo z birojem API arhitekti za pripravo projektne dokumentacije za prenovo prostorov. »Projektiranje je v fazi pridobivanja mnenj soglasodajalcev glede dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, v teku je tudi pospešeno projektiranje izvedbenih projektov in popisov za razpis za izbor izvajalca. Gradbeno dovoljenje pričakujemo v aprilu,« so povedali na občinski službi za razvojne projekte in investicije. Občina bo v prenovljene prostore preselila odsek za mednarodne odnose in protokol, odsek za odnose z javnostmi, službo za organiziranje dela mestnega sveta in službo za pravne zadeve. Ti imajo trenutno prostore v Kresiji.

V občinski službi za razvojne projekte in investicije pravijo, da bo po njihovi prvi okvirni oceni prenova stala dva oziroma dva in pol milijona evrov brez DDV. Toda opozorili so, da bo bolj relevantna ocena vrednosti prenove znana po opravljenih raziskavah, »ki bodo ključne za določitev ocene statičnih posegov in ojačitev«, so pojasnili na Magistratu.

Občina najemno pogodbo odpovedala že maja 2019

Zgodba o izselitvi Zgodovinskega arhiva Ljubljana sega v maj 2019, ko je občina arhivu vročila odpoved najemne pogodbe z enoletnim rokom, da izprazni občinske prostore. Arhiv oziroma njegov nekdanji direktor Mitja Sadek je ugovarjal izselitvi iz več razlogov. Pojasnil je, da v tako kratkem roku arhiv ne more najti, najeti ali odkupiti prostorov, ki bi bili ustrezno prilagojeni izvajanju arhivske dejavnosti. Opozoril je tudi, da bi morebitna prisilna izselitev v neprimerne prostore lahko ogrozila dragoceno arhivsko gradivo. Na koncu je okrožno sodišče lani odločilo, da mora Zgodovinski arhiv Ljubljana do konca letošnjega februarja zapustiti občinske prostore.

V začetku leta 2020 je sicer kazalo, da sta občina in ministrstvo za kulturo našla rešitev za zgodovinski arhiv. Takratni kulturni minister Zoran Poznič in župan Zoran Janković sta sklenila ustni dogovor, da občina z izselitvijo arhiva počaka, dokler mu ministrstvo na Kvedrovi ne zgradi nove stavbe. Kmalu potem se je zamenjala vlada in novi minister Vasko Simoniti ustnega dogovora z Jankovićem ni prelil na papir. Simoniti je sicer Jankovića septembra lani zaprosil za odlog izselitve arhiva do konca leta 2024. Župan se je hotel z njim telefonsko pogovoriti o tej možnosti, a ker Simoniti ni vrnil klica, mu je Janković pisno sporočil, da njegovega predloga občina ne sprejema in da vztraja pri roku, ki ga je določilo sodišče. x

Priporočamo