Županja občine Domžale Renata Kosec je pri predstavitvi predloga za organizacijo plačljivega parkiranja na seji občinskega sveta povedala, da so predlog sistema pripravili do konca aprila, nato pa ga v začetku maja v obširni anketi preverili pri občankah in občanih tudi na terenu. »Posebej smo za mnenje vprašali tudi uporabnike makadamskega parkirišča pri Tušu in obiskovalce Zdravstvenega doma Domžale,« je povedala županja in dodala, da so občanke in občani podprli predlog za ureditev parkirišč z uvedbo plačljivega parkiranja. Predlog z dvema parkirnima režimoma so podprli tudi svetnice in svetniki ter podali nekaj dopolnitev. »Tehtne predloge bomo vključili v končni predlog. Ko bo sistem parkiranja dokončno oblikovan in sprejet na seji občinskega sveta občine Domžale, ga bomo podrobno predstavili tudi občankam in občanom,« je še dodala.

Modra cona pri železniški postaji

Velik del pozornosti županje je usmerjen v urejanje mestnega središča občine Domžale, s katerim bi se lahko identificirali vsi občani in občanke. Po ureditvi Kolodvorske ceste, obeh avtobusnih postaj in ploščadi ob veleblagovnici se je občina lotila urejanja makadamskega parkirišča ob tržnici. Analiza je pokazala, da površine za parkiranje uporabljajo prebivalci središča Domžal, zaposleni v središču Domžal ter uporabniki upravnih in gospodarskih storitev. Pri pregledu različnih možnosti za ureditev sistema parkiranja je bil konec aprila oblikovan predlog, ki so ga v anketi v začetku maja potrdili tudi občanke in občani Domžal ter v enaki meri tudi stanovalke in stanovalci središča Domžal. V manjši meri pa plačljiv sistem parkiranja podpirajo prebivalci drugih občin, ki so uporabniki parkirišč in so bili prav tako vključeni v anketo.

Predlog sistema plačljivega parkiranja je bil predstavljen tudi svetnicam in svetnikom občinskega sveta, ki so potrdili odlok o določitvi parkirnin na javnih površinah v občini Domžale v prvem branju. Javne parkirne površine so z odlokom razdeljene na cono 1 in cono 2. S prometom in parkiranjem so najbolj obremenjene Ljubljanska cesta, Kolodvorska ulica, Ulica Matije Tomca in Masljeva ulica, ki so v odloku določene kot cona 1, vsa preostala območja občine so določena kot cona 2. Spreminja se tudi prometni režim na parkirišču v bližini železniške postaje v Domžalah. Tam nastaja modra cona.

Ob sobotah in nedeljah parkiranje brezplačno

Odlok o določitvi parkirnin na javnih površinah v občini Domžale uvaja plačljivo parkiranje, in sicer za cono 1 v višini 0,60 evra za vsako začetno uro parkiranja. V odloku je opredeljeno tudi plačljivo parkiranje za cono 2, ki pa ostaja za zdaj brezplačno. Odlok predvideva, da bo parkiranje plačljivo od ponedeljka do petka, od 7. do 17. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih parkiranje ostaja brezplačno. »Ocenjujemo, da bo plačljivo parkiranje delno zmanjšalo tudi količino motornega prometa v samem središču Domžal. Predvsem pa bo omogočilo obiskovalcem Zdravstvenega doma Domžale in drugih institucij oziroma organizacij, ki v večjem številu parkirajo za manj kot dve oziroma štiri ure, da bodo našli prosto parkirno mesto.« 

Priporočamo