Raziskovalci z odseka za znanost o okolju na Institutu Jožefa Stefana (IJS) so se mreži Score pridružili leta 2017 z analizo odpadnih voda iz čistilne naprave Ljubljana, leto pozneje še iz čistilnih naprav Domžale-Kamnik in Maribor, po letu 2019 pa tudi iz čistilnih naprav Koper, Novo mesto in Velenje, med zadnjimi pred dvema letoma tudi iz čistilne naprave Kranj.

Pri kokainu in ekstaziju je bil zaznan značilen trend uporabe stimulantov ob koncu tedna, medtem ko je bila uporaba kanabisa v vzorčenem tednu konstantna.

Uporaba kanabisa je konstantna

Vzorčenje in analiza biomarkerjev v odpadni vodi za območje Domžale-Kamnik je v letu 2023 potekalo že šesto leto zapored, žal pa je spremljanje časovnih trendov otežilo obdobje epidemije koronavirusne bolezni (2020, 2021). Kljub vsemu rezultati nakazujejo, da je v preiskovanih letih (2018–2023) uporaba ekstazija (MDMA), metamfetamina (MAMP) in kanabisa (THC oziroma THC-COOH) relativno konstantna. Medtem ko uporaba kokaina narašča, je uporaba amfetamina v upadanju. Pri kokainu in ekstaziju je bil zaznan značilen trend uporabe stimulantov ob koncu tedna, medtem ko je bila uporaba kanabisa v vzorčenem tednu konstantna. V letu 2022 so v mreži Score v raziskavo vključili še ketamin, ki se v medicini uporablja kot sredstvo za splošno anestezijo (narkozo), raziskuje pa se ga tudi kot potencialno zdravilo za depresijo, samomorilnost, posttravmatsko stresno, bipolarno in obsesivno-kompulzivno motnjo. Na prispevnem območju Domžale-Kamnik njegova uporaba v analizi odpadnih vod ni bila zaznana (pod mejo detekcije analizne metode).

Uporaba zdravil, ki so podvržena zlorabi v odpadni vodi, se v CČN Domžale-Kamnik spremlja že od leta 2018, primerjava pa kaže na konstantno uporabo metadona in kodeina, medtem ko uporaba morfina narašča. Uporaba dovoljenih drog, kot sta nikotin in alkohol (etanol), se za območje spremlja od leta 2019. Rezultati kažejo na porast uporabe nikotina v letih 2019–2021, zatem je uporaba upadla, medtem ko je uporaba alkohola v obdobju 2019–2023 relativno konstantna.

Priporočamo