V Tropski hiši v Celju, ki je že postala prepoznavna izobraževalno-naravovarstvena institucija na področju biologije živali, so ponosni na vsako novo rojstvo. Nazadnje so se v začetku julija razveselili mladička zlatoglavega leviča, ki sodi med ogroženo vrsto opic, v naravi pa poseljuje del atlantskih gozdov Brazilije. Sicer pa je v Tropski hiši trenutno na enem mestu že več kot 170 različnih vrst živali. »Lani nas je obiskalo približno 28.000 obiskovalcev, izvedli smo več kot sto ur formalnega izobraževanja za šole in druge izobraževalne zavode, najbolj priljubljen program za otroke pa je praznovanje rojstnega dne z živalmi. Tega programa se je lani udeležilo več kot tisoč otrok,« pravi direktor Tropske hiše Simon Cirkulan, ki je med drugim tudi doktorant na podiplomski šoli ZRC SAZU.

Preučujejo zlatoglavega leviča

Kot pravi, so obiskovalci, ki jih podpirajo, zelo dragoceni, saj se financirajo izključno iz lastnih sredstev. »Nekaj denarja namenimo humanitarnim projektom, lani smo denimo pomagali pri gradnji poldivje ograde za lorije v zavetišču za primate v Vietnamu,« še razkriva profesor biologije in kemije Simon Cirkulan. Poleg izobraževalnega in naravovarstvenega dela pa so si že na samem začetku delovanja postavili velike načrte in smernice na znanstvenoraziskovalnem področju. »Med drugim pri nas poteka preučevanje družinskega vedenja zlatoglavega leviča, ogrožene vrste opice Južne Amerike. Imamo namreč najštevilnejšo skupino v tem delu Evrope,« še pove Cirkulan. In doda, da mora biti vsaka moderna institucija zasnovana tako, da se posveča tudi znanstvenemu delu. »Tu imamo res ogromno živali, od katerih se lahko ogromno naučimo. Rezultati pa so pomembni za njihovo oskrbo in zaščito v naravnem in umetnem okolju,« pravi Cirkulan. In prizna, da se jim tak pristop obrestuje, tudi pri ohranjanju najbolj ogroženih živalskih vrst na svetu, kot sta opičji vrsti zlatoglavi levič in beloglavček. »Tudi zato smo na podmladek toliko bolj ponosni. Pri beloglavčkih smo aprila dobili celo dvojčka, ki sta zdaj že velika. To je še kako pomembno tudi zato, ker je denimo zlatoglavih levičev v naravnem okolju le še okoli 2000, pri nas, v Tropski hiši, pa ta živalska družina vztrajno raste in zdaj šteje že devet članov,« je ponosen Cirkulan.

V bioparku tudi dvogrbe kamele

Letos se Tropska hiša pripravlja na širitev in odprtje bioparka, ki bo na večji zunanji površini poustvaril različne ekosisteme sveta. »Nekaj živali bomo vanj postopoma preselili iz Tropske hiše, kar nekaj bo tudi novih, tudi takšnih, ki bodo v Slovenijo prispele prvič. Med drugim se dogovarjamo za pridobitev povodnih konjev, nižinskega tapirja in gibonov, v nekaterih bližnjih živalskih vrtovih pa so za nas že rezervirali tudi kenguruje, emuje, kapibare, afriške ježevce, patagonske mare in dvogrbe kamele,« našteva Cirkulan, ki lokacije bioparka še ne razkriva, le to, da bo ta prav tako na območju Celja. 

Priporočamo