Brežice. V Brežicah se zadnja leta močno razvija gospodarstvo, posledično se povečuje tudi povpraševanje po novih stanovanjih, zlasti mladih družin, pravi brežiški župan Ivan Molan. Letos je tako občina že sprejela dva občinska podrobna prostorska načrta za gradnjo novih stanovanjskih enot, enega za gradnjo 50 stanovanjskih hiš na zemljišču nasproti trgovine Hofer in drugega za gradnjo blokov z do 250 stanovanji na območju nekdanje brežiške tovarne pohištva. V kratkem pa naj bi se začela gradnja nove stanovanjske soseske v Ulici Stanka Škalerja na zemljišču za glavno brežiško avtobusno postajo.

Prostorski akt za stanovanjsko sosesko Cholewa je občina sprejela že leta 2008, a je zaradi gospodarske krize tedanji investitor Begrad odstopil od namere. Zdaj pa kaže, da bo gradbišče, kjer bosta zrasla bloka s skupno 92 stanovanji, vendarle kmalu zaživelo. Dela naj bi pričeli v septembru, zaključili pa do konca prihodnjega leta. Stanovanja bodo različnih velikosti, od garsonjer do štirisobnih, za kvadratni meter bo treba odšteti 2200 evrov plus DDV. Kot je ob položitvi temeljnega kamna dejal investitor Dušan Simonič, direktor in lastnik belokranjskega podjetja Nik investicije, bodo stanovanja ogrevana s toplotno črpalko, v vseh bo talno gretje, prezračevana bodo z lokalno rekuperacijo. Za parkiranje bodo na voljo tako garažna hiša kot zunanja parkirna mesta, ob blokih bodo uredili tudi otroško igrišče. Po Molanovih besedah bo kasneje na tej lokaciji možna dodatna stanovanjska gradnja. Naložba je vredna trinajst milijonov evrov.

Kot ob tem dodaja Molan, občina načrtuje širitev obrtnih in poslovnih con, saj so obstoječe že zapolnjene. Z razvojem gospodarstva, kmetijstva, turizma pa se razvija tudi stanovanjska dejavnost. »Trenutno trije investitorji načrtujejo gradnjo treh stanovanjskih sosesk. Vse to prinaša nove izzive tudi na drugih področjih, od nove ali boljše cestne infrastrukture, rekreativnih površin do novih trgovin, bo pa treba v Brežicah v prihodnje zgraditi tudi novo šolo.«

S prihodnjim letom občina načrtuje tudi povečanje fonda občinskih stanovanj, saj je izkazan precejšnji interes tako za neprofitna kot tržna stanovanja, pravi Molan. Občina ima trenutno v lasti okoli 120 neprofitnih stanovanj, večina je že v uporabi. Pripravljene imajo tudi bivalne enote v nekdanjem domu upokojencev, namenjene začasnemu reševanju socialno ogroženih družin.

Priporočamo