Po uskladitvah z vsemi izvajalci je zdaj znano, kdaj bo sedežnica Šimnovec na Veliki planini po 23 letih dokončno prenehala obratovati. Kot so sporočili iz družbe Velika planina, bo zadnji dan obratovanja sedežnice torek, 23. maja. Že dan kasneje se bodo začela pripravljalna dela za gradnjo nove, sodobnejše in varnejše šestsedežnice proizvajalca Leitner, ki bo prav tako kot sedanja sedežnica imela tri postaje: spodnja postaja, vmesna postaja in zgornja postaja pri Gradišču (1666 metrov). Prve potnike bo nova sedežnica na planino popeljala že v prvi polovici letošnjega novembra. To je v zadnjem obdobju ena večjih investicij občine Kamnik in sedežnica bo velika pridobitev tako za občino kot za Veliko planino, pa tudi za turizem in njegov razvoj. Investicija v šestsedežnico je precejšnja, in sicer okoli deset milijonov evrov. Približno sedem milijonov evrov bo sofinancirano iz sredstev Evropske unije prek ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Nemoteno obratovanje nihalke

Kljub zaustavitvi sedežnice bo nihalka obratovala vse dni po rednem voznem redu in bo še vedno pomenila najlažji, trajnostni in varčen način dostopa do Velike planine. Od zgornje postaje nihalke do Zelenega roba se bodo obiskovalci lahko povzpeli peš. Pot je dolga približno dva kilometra in je nezahtevna. »Za vse tiste, ki takšne razdalje peš fizično ne zmorejo, pripravljamo tudi možnost prevoza,« so sporočili iz družbe Velika planina. Obenem so zatrdili, da se bodo izvajalci del potrudili, da bodo dostopi večino časa urejeni in normalno prehodni. Roki za postavitev nove sedežnice so določeni, zato bodo dela potekala ves dan, tudi med konci tednov in prazniki.

V času poletne sezone bodo na Veliki planini vse dejavnosti potekale normalno. Odprta bodo gostišča na Veliki in Mali planini, prav tako gradnja ne bo ustavila pastirjev, da vas ne bi z veseljem postregli s kislim mlekom, sirom in drugimi dobrotami. Odprt bo tudi Preskarjev muzej, kjer bodo v poletnih mesecih potekali različni dogodki. 

Priporočamo