Upravno sodišče je ugodilo tožbi Mestne občine Ljubljana in odpravilo odločbo ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Slednje je julija lani zavrnilo pobudo občine, naj po nadzorstveni pravici razveljavi del sklepa Agencije Republike Slovenije za okolje, ki je ljubljanski občini naložil presojo vplivov na okolje zaradi vgradnje armiranobetonske kinete na 2,1 kilometra dolgem odseku kanalizacijskega kanala C0.

Ta sodba sicer ne pomeni, da je občina zmagala in da ji zaradi kinete ne bo treba izvesti presoje vplivov na okolje. Upravno sodišče je namreč odločanje o tej zadevi vrnilo nazaj na okoljsko ministrstvo, ki bo moralo odpraviti ugotovljene pomanjkljivosti postopka in ponovno odločiti, ali je bila zahteva občine po tem izrednem pravnem sredstvu upravičena.

Iz sodbe je razvidno, da je bila odločitev ministrstva »napačna oziroma vsaj nejasna«, kar pomeni, da je šlo za bistveno kršitev pravil postopka, je pojasnila predsednica upravnega sodišča Jasna Šegan. Občina je pred upravnim sodiščem vztrajala, da bi ministrstvo moralo sporni del sklepa agencije za okolje iz leta 2020 razveljaviti, ker je agencija ponovno odločala o isti stvari, a odločila drugače, kar po zakonu o splošnem upravnem postopku ni dovoljeno. Opozorila je, da je agencija za okolje leta 2015 in 2016 že pravnomočno odločila, da presoja vplivov na okolje za gradnjo kanala C0 ni potrebna. Zatrjevala je tudi, da vgradnja kinete na krajšem odseku na nikakršen način ne spreminja prvotnega posega v okolje (gradnje kanala C0) in da zato njen dodatek ne pomeni takšne spremembe, ki bi terjala presojo vplivov na okolje. Na ministrstvu pa so ravno obratno zatrjevali, da pri odločitvah agencije za okolje iz leta 2015 oziroma 2016 ni šlo za enako dejansko stanje kot leta 2020, saj je občina gradnji kanala C0 naknadno dodala kineto. A tega argumenta ministrstvo očitno ni dovolj dobro razložilo in utemeljilo, je razvidno iz sodbe upravnega sodišča.

Na ministrstvu sodbe še niso prejeli, zato je niso mogli komentirati. Z ljubljanske občine danes prav tako nismo prejeli odziva na odločitev upravnega sodišča. Čeprav vprašanje, ali občina za vgradnjo kinete potrebuje okoljevarstveno soglasje ali ne, še vedno ni do konca razčiščeno, je občina na predvidenem odseku kineto že v celoti vgradila. Dokončala je že približno 12 kilometrov načrtovanega kanala C0, manjka le še krajši odsek pri hipodromu Stožice.

Celotno sodbo si v PDF obliki preberite na tej povezavi.

Od kod voda v kanalu C0?

Po deževju minuli konec tedna je okoljska organizacija Alpe Adria Green 5. novembra izvedla tako imenovano ekološko patruljo v zvezi s kanalom C0. S pomočjo kamere so ugotavljali, ali ima močno deževje vpliv na kanal. »Vpliv močnega deževja na C0 se kaže v vdoru podtalnice v cevi, v količinah za potok, ki se blešči v odsevu svetila kamere, ki ga je posnela skozi odprtino pokrova tudi na območjih, ki niso bila pod vodo. Očitno je odprtin v kanalu toliko, da je podtalnica na več mestih vdrla v cevi. Te odprtine v primeru, če bi dovolili obratovanje kanala C0, zagotavljajo velike izpuste fekalij v podtalnico,« so sporočili iz Alpe Adria Green.

Po Jankovićevih besedah ekološka patrulja v kanalu ni videla podtalnice, temveč vodo, ki je v času deževja skozi odprtine na kanalizacijskih pokrovih stekla v kanal. Te odprtine so po županovih besedah na vseh pokrovih, in sicer zato, da zagotavljajo zračenje. Janković je dejal, da so s kamero pregledali vsak meter že zgrajenega kanala. »Tudi za centimeter se ni premaknil,« je zagotovil.

Napovedali kazenske ovadbe

Danes naj bi član organizacije Alpe Adria Green Miha Jazbinšek in svetnica Vesne – zelene stranke Jasminka Dedić zaradi projekta kanal C0 vložila kazenske ovadbe zoper Jankovića ter župana občin Vodice in Medvode, odgovorne državne uradnike in politične funkcionarje. »To ne bo prva ovadba proti meni,« je napoved komentiral Janković in dodal: »To je njihova pravica. Ampak potem imam tudi jaz pravico, da vložim ovadbo zaradi krive ovadbe.« Priznal je, da ovadbe niso prijetne, a je hkrati dejal, da popolnoma mirno spi. 

Priporočamo