V Piranu je minuli teden močan veter povzročil velike valove, ki so uničili precej lokalov v prvi vrsti ob morju, razdejalo je skalnat valobran in skale nametalo na cesto, zato ta nekaj časa ni bila prevozna. Škodo še ocenjujejo, prav tako še ni znano, koliko bo stala obnova valobrana.

V začetku tedna so na punti sicer z deskami zabili mesta, kjer je omogočen dostop v morje, a to ob močnem jugu vode ni ustavilo. Več uspeha so imeli na Tartinijevem trgu, kjer so postavili baražo in gumijast čep v jašku ter vodo prek cevi preusmerjali nazaj v morje in tako ohranjali trg suh.

Na piranski občini se že dlje časa ukvarjajo s projektom protipoplavne zaščite. Trenutno potekajo geomehanske raziskave, ki bodo podlaga za naročilo projekta. »V natečajni nalogi bodo izdelovalcem natečajnih rešitev ponujeni vsi potrebni vhodni podatki, parametri in študije, s katerimi občina razpolaga in na podlagi katerih pričakujemo ustrezne arhitekturne predloge,« so nam pred mesecem dni pojasnili na občini in poudarili, da so zahteve tega projekta zelo jasne: zagotoviti protipoplavno zaščito mesta, urediti odvajanje meteornih in padavinskih vod ter pripraviti ustrezno arhitekturno umestitev v staro mestno jedro.

Meteorne vode se mešajo s kanalizacijo

Sireno so prejšnji teden večkrat sprožili tudi v Izoli, kjer je meteorna kanalizacija preplavila del starega središča Izole. V noči na petek je bilo na Manziolijevem trgu, Ljubljanski ulici in bližnjih delih mestnega središča do 20 centimetrov vode. Meteorne vode se tam mešajo s fekalijami, vse skupaj pa ob močnejšem nalivu zalije tudi pritličja nekaterih hiš.

»Težava, s katero se trenutno soočamo v starem mestnem jedru, je, da ob velikih količinah padavin meteorne vode napolnijo mešani kanalizacijski sistem in ga preveč obremenijo,« so nam razložili na izolski občini. Vse novejše gradnje meteornih vodov imajo sicer že vgrajene protipoplavne lopute. Ob plimovanju pa se zgodi, da visoka morska gladina zapre te lopute in prepreči odtekanje meteornih voda v morje.

»Med rešitvami se omenja ločitev fekalne kanalizacije in ureditev zbiralnikov meteorne vode v nižje ležečih ulicah - v kombinaciji s črpalkami in tlačnimi vodi v morje,« pravijo na občini, kjer pričakujejo, da bo te ukrepe potrdila tudi naročena študija o ogroženosti celotnega mestnega jedra. Ta bo tudi podlaga za oceno stroškov za odpravo problematike. Kot predvidevajo, bo študija nared v enem mesecu. »Gre za kompleksno naložbo, ki bo terjala obnovo celotne komunalne infrastrukture in vnovično tlakovanje ulic,« so pojasnili.

Priporočamo