Občina Piran je bila uspešna na javnem pozivu Eko sklada za nakup vozil brez lokalnih emisij ogljikovega dioksida za prevoz potnikov in šolarjev. Pridobili so nepovratno finančno spodbudo v višini 275.200 evrov oziroma 80 odstotkov stroškov za posamezno vozilo. Občina Piran bo ta sredstva namenila za nakup štirih električnih vozil, ki jih v slovenski Istri poznajo pod imenom kurjerca in brezplačne prevoze največ petih potnikov že opravljajo v Kopru in Izoli.

V občini Piran verjamejo, da bodo občanke in občani ter gostje kurjerce dobro sprejeli in da bodo občutno olajšale dostop v staro mestno jedro Pirana in hkrati razbremenile pritisk motornega prometa na mesto. Kakšen bo sistem voženj v Piranu in kdaj bo zaživel, sicer še niso znali napovedati, najverjetneje pa bo zadeva delovala tako kot v sosednjih dveh občinah.

V Kopru in Izoli ustaljena praksa

V Kopru vozijo tako kurjere kot kurjerce, oboje so za uporabnike brezplačne. Prve so del mestnega javnega potniškega prometa in vozijo po vnaprej določenih trasah, povezujejo pa staro mestno jedro in primestne predele Kopra.

Kurjerce na drugi strani nimajo v naprej predvidene trase. Prvenstveno so namenjene prebivalkam in prebivalcem mestnega jedra, zlasti starejšim in gibalno oviranim, ki težje dostopajo do doma in javnih storitev. Uporabljajo pa jih lahko tudi drugi občani in obiskovalci, ki se z njimi veliko lažje in hitreje premikajo po mestni peš coni. Kurjerca vozi po vseh večjih in lažje prevoznih ulicah, na koncu katerih so urejena obračališča. Območje prevozov je omejeno z obodnimi cestami – Pristaniška ulica, Kopališko nabrežje, Severna obvoznica in Vojkovo nabrežje.

Podobno je v Izoli, kjer kurjerci uporabnikom prav tako zagotavljata brezplačen prevoz. Vstop na vozilo in izstop z njega sta tako kot v Kopru mogoča kjer koli znotraj območja izvajanja prevozov, ki vključuje staro mestno jedro do Cankarjevega drevoreda, s povezavo na širše območje, omejeno z Južno in Industrijsko cesto, ter navezavo do Upravne enote Izola. Občani in obiskovalci Izole lahko kurjerco ustavijo med vožnjo, z dvigom roke, vstopijo lahko, ko vozilo stoji, oziroma si zagotovijo prevoz s klicem na telefonsko številko. 

Priporočamo