»Prireditev je v zadnjih letih iz lokalnega dogodka zrasla v regijski festival, ki privablja obiskovalce iz širše Slovenije, pa tudi turiste v Sloveniji in goste iz Italije. Opažamo, da mnogi ta dan izkoristijo za obisk idrijskih znamenitosti in za srečanje s sorodniki ali prijatelji iz Idrije ter za uživanje z družino v prijetnem ambientu idrijske Mejce,« je povedal Matevž Straus, direktor Zavoda ID20, glavnega organizatorja dogodka. Kot je poudaril, idrijski žlikrofi zagotovo postajajo prepoznavni, navsezadnje to jed ponujajo tudi na menijih mnogih slovenskih restavracij. »Tudi v Parizu so olimpijcem stregli z idrijskimi žlikrofi.«

Vodilo: ne popravljaj, kar ni pokvarjeno

Kot organizatorji že tradicionalnega dogodka se trudijo festival vsako leto nadgraditi. Pa vendar je, kot že pri lanskoletni izvedbi, glavno vodilo: ne popravljaj, kar ni pokvarjeno. »Zato se bomo držali osnovnega koncepta – raznolika ponudba, dostopne cene, sproščena atmosfera. Od zadnjega festivala smo še poglobili odnose z lokalnimi ponudniki in širšo lokalno skupnostjo, ki letos v bistveno večji meri prispeva k festivalu s podporo pri promociji, s soorganizacijo festivala, s programskimi vložki,« je povedal direktor in dodal, da gradijo festival, na katerem je svoje mesto našla vrsta organizacij in posameznikov, ki tako soustvarjajo nepozabno izkušnjo.

Tudi letošnji festival zagotavlja pestro dogajanje, festivalski program je zelo dolg. In tudi pester, zato je nehvaležno izpostaviti le eno stvar. »Morda raje nasvet – vzemite si dovolj časa za druženje, klepet z lovci med kuhanjem divjačinske bakalce, za ogled idrijske kamšti, degustacije, poslušanje pogovorov, pomerjanje nove majice iz druge roke, otroško igro,« je povabil Straus in potrdil, da si je treba za prijatelje vzeti čas. »Če so zraven idrijski žlikrofi, toliko bolje.«

Praznik idrijskih žlikrofov F Marko Čuk

Med desetimi ponudniki žlikrofov, od družinskih podjetij do gostiln in tekmovalcev MasteChefa, boste lahko obiskali tudi dijaško stojnico z žlikrofi, pripravljenimi po sto let starem receptu. Foto: Marko Čuk

Dediščino prenašajo v nove čase

Med desetimi ponudniki žlikrofov, od družinskih podjetij do gostiln in tekmovalcev MasterChefa​, boste lahko obiskali tudi dijaško stojnico z žlikrofi, pripravljenimi po stoletnem receptu. To je še posebno razveseljujoče, saj se tudi tako ohranja tradicija in dediščina kraja. Straus je temu pritrdil in dodal, da tudi organizacijska ekipa izhaja iz mladinskih vrst. »Navsezadnje smo prve izvedbe organizirali znotraj Mladinskega centra Idrija. Čeprav so tista leta minila, vemo, da brez idej in pogledov mladih ni napredka. Navsezadnje ne gre le za ohranjanje tradicije, temveč za razvoj na osnovi naše skupne dediščine,« je zagotovil. Dediščino prenašajo v nove čase in mladi najbolje vedo, kakšni so ti časi. »Na dogodku delajo večinoma mladi, kar mu daje prav posebno sproščeno atmosfero.«

Čeprav so v središču idrijski žlikrofi, festival gostuje tudi njihove »bratrance« – jedi, sorodne žlikrofom. To bodo letos cjarsoni iz italijanske Karnije, bovški krafi, kobariški štruklji in belokranjski žlikrofi.

Kot je razvidno iz povabila, lahko v soboto v Idriji pričakujete kar 35 različnih načinov priprave žlikrofov. Na voljo bodo vse tradicionalne ponudbe – z bakalco, ocvirki, zajčkom in golažem, pa tudi tiste, ki jih rudarji niso jedli, saj niso imeli dostopa do nekaterih živil ali preprosto niso poznali kuharskih tehnik. »A verjamemo, da bi knapi uživali v marsikateri od pripravljenih jedi. Pri vseh novih postrežbah je treba paziti predvsem na eno stvar – da omaka okrepi okus idrijskih žlikrofov in tako poudari našo tradicijo. Zato v šali rečemo, da je na prazniku prepovedana postrežba z močnimi omakami iz modrih sirov.«

Čeprav so v središču idrijski žlikrofi, festival gostuje tudi njihove »bratrance« – jedi, sorodne žlikrofom. To bodo letos cjarsoni iz italijanske Karnije, bovški krafi, kobariški štruklji in belokranjski žlikrofi. Poleg tega bodo na posebnem degustacijskem krožniku predstavili preostale slovenske tradicionalne zaščitene jedi, živila in pridelke.

Cena krožnika na festivalu bo variirala glede na sestavine in bo nekje pet, šest evrov. Mnogi ponudniki prodajajo tudi žlikrofe za domov, a ti hitro poidejo. Obiskovalci pa se boste lahko udeležili delavnice izdelave idrijskih žlikrofov in si svojo porcijo – za takoj ali za s seboj – naredili sami.

Da pa ne bo nervoza vozniku pokvarila dneva, naj omenimo, da je cesta do Idrije iz vseh smeri normalno prevozna in mestoma zelo panoramska. Idrija je manj kot uro vožnje oddaljena od Ljubljane, Postojne, Nove Gorice, Škofje Loke in Tolmina. Prav tako bo na vseh parkiriščih mogoče parkirati brezplačno. Parkiranje bo namreč organizirano na javnih parkiriščih ob vstopu v mesto iz smeri Ljubljane (Likarca) in na javnem parkirišču pri trgovini Spar v mestnem središču. 

Praznik idrijskih žlikrofov F Marko Čuk

Praznik idrijskih žlikrofov bo že tradicionalno potekal v prijetnem ambientu idrijske Mejce. Foto. Marko Čuk

Tour de žlikrofi

V Idrijo lahko pridete tudi s kolesom in se udeležite vodene Tour de žlikrofi. Turo boste začeli po idrijskih Rakah, ki so dolga leta poganjale največje ohranjeno leseno vodno kolo v Evropi. Pri Divjem jezeru se boste premaknili na desni breg Idrijce, kjer se boste sedem kilometrov vozili po asfaltu do Idrijske Bele proti Krekovšem. Beli asfalt zamenjate za makadam, pot pa se začne vzpenjati. Naj vam povemo, da vas čaka 14 kilometrov v smeri Vojskega in Hudega polja.

Vzpon boste zaključili v bližini obeležja partizanske bolnišnice Pavla, kjer si boste vzeli kratek premor. Spustili se boste nazaj proti Krekovšem, kjer boste zavili v dolino reke Idrijce in spust nadaljevali do letnega kopališča Lajšt v Idrijski Beli. Spust je nezahteven po makadamu, deloma po slabši gozdni cesti v dolžini pet kilometrov. Sledi povratek v Idrijo, ki je ravno prav dolg, da si razpeljete obolele noge. Turo boste končali z žlikrofi. Prijavnina znaša pet evrov, ker je število udeležencev omejeno na 15 kolesarjev. Organizator sprejema prijave do 23. avgusta na bani.mocnik@gmail.com. Vsak udeleženec na koncu prejme porcijo žlikrofov in pivo oziroma drugo pijačo.

Priporočamo