Rustjeva hiša je v letošnjem poletju končno zasijala v prenovljeni podobi in je pripravljena sprejeti prve obiskovalce. Kot so pročili iz Društva ljubiteljev pašte bo hiša kruha svoja vrata odprla v sredo, 28. avgusta, otvoritev in predajo v uporabo pa bo s slavnostnim rezanjem traku obeležil župan Občine Ajdovščina, Tadej Beočanin.

Kjer se zgodbe prepletajo z resničnostjo

V Rustjevi hiši kruha bo pod okriljem Društva ljubiteljev pašte zaživel Prostor doživetij pekarske in mlinarske tradicije, ki bo na izkustveni način prikazoval tudi bogato dediščino mlinarstva in pekarstva na ajdovskem. Kot so sporočili iz omenjenag društva bo Rustjeva hiša nudila več novih turističnih doživetij, vezanih na kulinariko, kulturno dediščino ter aktivno in kreativno preživljanje prostega časa.

Poleg doživetij in bogate gostinske ponudbe je v Rustjevi hiši kruha zasnovan tudi pester koledar dogodkov. Prvi večji glasbeni spektakel nas čaka že 29. avgusta s skupino The Stroj!

»Rustjeva hiša kruha v Ajdovščini se nahaja v točno tisti hiši, kjer je v prejšnjem stoletju delovala Rustjeva pekarna. Naravno je torej, da bo ponujala vsebine, ki so povezane z njeno zgodovino – pa ne samo to. V Vipavski dolini imamo namreč izjemno močno dediščino mlinarstva in pekarstva, od Rima do današnjih dni, od domače, preko obrtniške do industrijske dediščine. V Prostoru doživetij bo torej mogoče videti, izkusiti in otipati z lastnimi rokami točno to tradicijo mletja žit in peke kruha. Obiskovalcem bomo ponudili doživljajsko izkušnjo, ki bo sestavljena iz interaktivnih prikazov, sproščenega doživljanja v »živih« delavnicah in hkrati tudi doživetje pekarskih in slaščičarskih lokalnih dobrot. Nekatere od teh vsebin in doživetij bodo zaživele že kmalu po odprtju, spet druge bomo dodajali in razvijali postopoma, tudi v sodelovanju z občino Ajdovščina, ki je partner tega projekta.« je o Prostoru doživetij povedal Blaž Praček, predsednik Društva ljubiteljev pašte.

Rustjeva hiša je v letošnjem poletju končno zasijala v prenovljeni podobi in je pripravljena sprejeti prve obiskovalce. U

Rustjeva hiša je v letošnjem poletju končno zasijala v prenovljeni podobi in je pripravljena sprejeti prve obiskovalce. U

Gostinska ponudba gradi na tradiciji in butičnosti

Iz Rustjeve hiše se bo po bližnjih ulicah širil tudi čaroben vonj kave in omamen vonj sveže pečenega kruha. Kavarna in butična pekarna bosta ponujali tradicionalne pekovske izdelke in slaščice, kot so ajdovska pašta krema, sladke žemlje in oljna štruca ter druge dobrote, ki slonijo na stoletnih tradicionalnih receptih Rustjeve pekarne.

Tudi kavarniška ponudba bo bogata, tudi tu želimo obiskovalcem ponuditi le najboljše iz ajdovske slaščičarske tradicije, da se bodo z veseljem vračali »na tisto pašta kremo in nobeno drugo

»V Rustjevi pekarni bodo obiskovalci lahko našli zelo pestro ponudbo sveže pečenega, domačega kruha. Govorimo o butični pekarni, kjer je ljubezen do peke kruha dobesedno v zraku, kruh in pekovsko pecivo bosta zaznamovana z unikatnimi, pristnimi okusi. Nekatere izdelke bo mogoče dobiti le v Pekarni Rustjeve hiše kruha. Tudi kavarniška ponudba bo bogata, tudi tu želimo obiskovalcem ponuditi le najboljše iz ajdovske slaščičarske tradicije, da se bodo z veseljem vračali »na tisto pašta kremo in nobeno drugo,« so sporočili z Mlinotesta, ki bo upravljal z gostinskim delom.

Fotografija prikazuje prostorsko stisko v »ekspeditu« takratne Rustjeve pekarne ter transportno embalažo za pekovske izdelke – lesene zaboje in košare. Na fotografiji (v suknjiču) Zavrtanik Avgust.

Fotografija prikazuje prostorsko stisko v »ekspeditu« takratne Rustjeve pekarne ter transportno embalažo za pekovske izdelke – lesene zaboje in košare. Na fotografiji (v suknjiču) Zavrtanik Avgust.

Ne samo kulinarika, temveč tudi kulturni in glasbeni dogodki

Poleg kulinarične ponudbe iz Pekarne in Kavarne ter turističnih doživetij pa bo Rustjeva hiša služila tudi kot kulisa številnim glasbenim, kulturnim, enogastronomskim dogodkom. Društvo je skupaj z lokalnimi ponudniki že zasnovalo razgiban koledar dogodkov, prvi izmed dogodkov pa bo na sporedu že takoj prvi dan po otvoritvi. V Ajdovščino bodo namreč 29. avgusta pripeljali skupino The Stroj, ki bo v Grajskem obzidju predstavila svojo novo produkcijo #KamenOgenjKruhKladivo. Glasbeno scenski spektakel, ki se bo pričel ob 20.30, obljublja grmeče ritme, ognjene bliske in eksplozivno predstavo. Vstop bo prost! 

Priporočamo