Sinoči je svet OŠ Brezovica pri Ljubljani obravnaval pobudo za razrešitev ravnateljice Mete Trček zaradi očitkov spodbujanja sovraštva in širjenja nestrpnosti v zvezi z domnevnim primerom nasilja nad učenko na avtobusu, ki naj bi ga zakrivil migrant, kar se je izkazalo za neresnično. Kristijan Musek Lešnik, predsednik sveta šole, je pojasnil, da so točko na dnevni red uvrstili zaradi javne pobude, ki jo je na svet naslovil Domen Savič, direktor Inštituta Državljan D.

»Glede na to, da gre za izredno resne obtožbe, ki so bile naslovljene neposredno na svet šole, obenem pa so glasno odmevale v širši slovenski javnosti, je prav, da se do pobude opredelimo, obenem pa ravnateljici omogočimo odgovoriti na obtožbe,« je razloge, da so to točko uvrstili na dnevni red sveta, podal Musek Lešnik.

»Skozi razpravo na seji se je izkazalo, da so navedbe gospoda Saviča, da si je ravnateljica zgodbo izmislila ter s tem sprožila gonjo in policijsko akcijo, lažne,« je komentiral. Svet je tako sprejel sklep, da ne bo glasoval o razrešitvi ter da podpira ravnateljico in druge zaposlene na šoli, če bi se odločili za tožbo zoper prijavitelja zaradi blatenja. Odločitev sta podprla tudi tamkajšnji župan in predsednica združenja ravnateljev.

Domen Savić, direktor zavoda Državljan DFoto: Osebni

Domen Savič, avtor poziva za razrešitev ravnateljice OŠ Brezovica: Ravnateljičino sporočilo je bilo po mojem mnenju ključno za ustvarjanje širše družbene panike in medijske histerije. Foto: Osebni arhiv

Ravnateljica Meta Trček je v začetku junija prek aplikacije eAsistent vsem staršem šole poslala elektronsko sporočilo z zadevo »dogodek na avtobusu 6b«. V njem je staršem opisala incident, v katerem naj bi »neznani moški« na avtobusu napadel učenko, jo vlekel za roke in pri tem porezal »z neznanim predmetom«. Moški naj bi učenki sledil do doma, kjer so starši poklicali policijo, ki je moškega izsledila in »po podatkih staršev ukrepala«, starši pa so otroka peljali na urgenco. Ob teh informacijah je ravnateljica priporočila staršem, naj se pogovorijo s svojimi otroki, da naj bodo previdni in se v primeru »neprijetnih soočenj« obrnejo na odraslo osebo ali pokličejo 113. Istočasno so mediji začeli objavljati, da je za napad odgovoren migrant, čeprav v sporočilu ravnateljice ni bilo navedbe, da je za domnevni napad odgovoren migrant, kar so povzeli tudi mediji.

Savič: Kršitev kazenskega zakonika in krnitev ugleda ustanove

Na LPP so kasneje pojasnili, da na posnetkih njihovih kamer ni razvidno, da bi prišlo do omenjenega napada. Policijska preiskava je na koncu junija ugotovila, da se napad v obliki, kot je bil prijavljen in kot je o njem ravnateljica sporočila staršem, ni zgodil. »Sporočilo je bilo po mojem mnenju ključno za ustvarjanje širše družbene panike in medijske histerije,« je v pozivu k razrešitvi ravnateljice zapisal Savič. V dopisu sicer ravnateljici očita domnevno kršitev kazenskega zakonika in krnitev splošnega ugleda javne ustanove. V obširnem pozivu je navedel še zlorabo položaja, nevestno delo v službi, lažno ovadbo ter javno spodbujanje sovraštva in nestrpnosti.

Svet in župan: Ravnanje ravnateljice podpiramo

»Iz sosledja dogodkov je jasno, da si ravnateljica zgodbe ni izmislila,« je po seji sveta povedal Kristijan Musek Lešnik. Pri tem je opozoril, da je osnutek sporočila, ki ga je pripravil zaposleni na šoli, najprej vseboval navedbo »migrant«, a je ravnateljica navedek spremenila v »neznani moški«. Svet tako podpira ravnateljico, tudi v primeru, da se odloči za tožbo zoper pobudnika razrešitve, saj naj bi z objavami utrpela škodo.

»Pedagoška stroka pravi, da moramo otroke poslušati in zaščititi, ni pa naša naloga, da preverjamo. Moje sporočilo je bilo namenjeno zgolj in samo staršem in ne širši javnosti. Iz mojega zapisa ne moremo sklepati, da gre za migranta,« pa je pojasnila ravnateljica, ki ostro zanika obtožbe, ki so bile naslovljene na svet.

»Iz tega primera izhaja, da otroška domišljija nima meja. Žalostno pa je, da njihovo domišljijo presegajo odrasli, ki širijo lažne novice prek družbenih omrežij,« pa je povedal Metod Ropret, župan občine Brezovica, ki popolnoma podpira ravnanje ravnateljice, in dodal: »Za nas bi bilo kar koli manj od tega, kar je bilo narejeno, premalo. Ravnali so po vseh pravilih stroke z absolutno strogostjo. Niso dolžni preverjati, so pa dolžni ravnati z največjo skrbnostjo za integriteto otrok.« Na seji je sodelovala tudi Mojca Mihelič, predsednica združenja ravnateljev, ki je prav tako podprla ravnanje ravnateljice in Savičeve objave na družbenih omrežjih opredelila kot »blatenje z nepreverjenimi informacijami«.

Priporočamo