Minilo je več kot dve desetletji, odkar je Mestna občina Ljubljana zadnjič podelila kadrovske štipendije. Letos je ponovno objavila razpis za 26 kadrovskih štipendij za različna področja izobraževanja in za potrebe različnih javnih zavodov oziroma delov mestne uprave. Na občinski naslov je prišlo le 17 prijav. Vse prosilce za kadrovske štipendije bo občina o rezultatih razpisa obvestila najpozneje v treh mesecih od prejetja zadnje popolne vloge na javni razpis, so pojasnili na sekretariatu ljubljanske mestne uprave.

Za katere kadrovske štipendije je bilo največ zanimanja in za katere najmanj, nam na občini še niso odgovorili. Na sekretariatu so pojasnili, da trenutno preverjajo vloge, zato javnega natečaja oziroma javnega razpisa ne komentirajo. Občina je največ štipendij razpisala za Zdravstveni dom Ljubljana, ki se že več let spopada s kadrovskim pomanjkanjem zdravnikov. Ponudili so kar osem štipendij za študente enovitega magistrskega študija medicine s specializacijo za družinsko medicino, dve za enoviti magistrski študij s specializacijo za pediatrijo in eno za dodiplomski študij zdravstvene nege. Pet od razpisanih štipendij je bilo namenjenih za potrebe javnega zavoda Lekarna Ljubljana, ki prav tako na različne načine išče nov kader. In sicer bi občina štipendirala pet študentov na enovitem magistrskem študiju farmacije.

Občina je študentom enovitih magistrskih programov medicine obljubila mesečno kadrovsko štipendijo v višini kar 450 evrov, preostalim študentom, ki jih bo štipendirala, pa bo plačevala 250 evrov na mesec. Dijakom kadrovskim štipendistom bo pripadla štipendija v višini 180 evrov na mesec. Po zaključku šolanja bodo morali štipendisti v izbrani ustanovi oddelati toliko let, kolikor je trajalo štipendijsko razmerje.

Naval na občinske štipendije
za nadarjene

Odziv dijakov in študentov na občinske kadrovske štipendije je bil zadržan, povsem drugače pa je bilo na razpisu za štipendije za nadarjene. Za skupno 90 razpisanih štipendij je na občinski naslov prišlo kar 190 prijav. Največ, kar 63 prijav, so prejeli za 35 razpisanih štipendij za študente dodiplomskega izobraževanja in enovitega magistrskega študija v Republiki Sloveniji. Občina je dobila tudi veliko prijav prosilcev, ki bi študirali oziroma študirajo v tujini. In sicer se za štiri štipendije za dodiplomski študij v tujini poteguje kar 16 študentov, za devet štipendij za podiplomski študij v tujini pa so prejeli 22 prijav. Štipendije za nadarjene dijake na mesec znašajo 150 evrov, za študente, ki se izobražujejo v Sloveniji, 200 evrov, najvišjo štipendijo, 450 evrov, pa si lahko obetajo prejemniki štipendije za nadarjene, ki se izobražujejo v tujini, je razvidno iz razpisa. Velja omeniti, da se za štipendije za nadarjene lahko potegujejo le dijaki in študenti s stalnim bivališčem v Mestni občini Ljubljana, medtem ko so za kadrovske štipendije lahko zaprosili tudi dijaki in študenti iz drugih občin.

Energetika podelila
10 kadrovskih štipendij

Tudi javno podjetje Energetika Ljubljana je letos razpisalo kadrovske štipendije. In sicer so ponudili 12 štipendij za srednje poklicno in srednje strokovno izobraževanje električnih in strojnih smeri, saj si želijo pridobiti kader, ki bi pozneje lahko upravljal, vzdrževal in nadzoroval proizvodne naprave ter vročevodno in plinovodno distribucijsko omrežje. V Energetiki so bili veseli odziva, saj so prejeli deset prijav in vsem tem dijakom so tudi že odobrili štipendije. V javnem podjetju bodo tem štipendistom omogočali opravljanje obvezne delovne prakse vsako šolsko leto, omogočili jim bodo tudi počitniško delo, zagotovili jim bodo strokovno mentorstvo in možnost zaposlitve po zaključku izobraževanja. 

Priporočamo