Potem ko smo prejšnji teden pisali, da zaradi previsokih stroškov delovanja, med katerimi je tudi najemnina za občinske prostore, prodajalna z rabljenimi stvarmi Stara roba, nova raba, ki zagotavlja zaposlitev osebam iz najranljivejših skupin, zapira svoja vrata, so se na mestni občini odzvali in prostore trgovine na Poljanski cesti 14 ponudili v brezplačno uporabo.

Potem ko so na mestni občini Ljubljana v preteklosti že zavrnili prošnje društva Kralji ulice, ustanovitelja socialnega podjetja s trgovino Stara roba, nova raba na Poljanski cesti, za brezplačni najem prostorov trgovine, kar so na občini razumeli kot profitno dejavnost, so po odmevanju novice o zapiranju Stare robe, nove rabe v javnosti z občine sporočili, da so Kraljem ulice ponudili prostore v brezplačno uporabo. Kot so zapisali na oddelku za ravnanje z nepremičninami in oddelku za zdravje in socialno varstvo, je občina društvu Kralji ulice ponudila možnost brezplačne uporabe prostora, ker izpolnjujejo zakonske pogoje, saj »delujejo v javnem interesu in opravljajo humanitarno dejavnost na področju socialnega varstva«. V društvu Kralji ulice so tako na občino podali prošnjo za brezplačno uporabo in čakajo na uradno potrditev.

Bolje pozno kot nikoli

»Zelo sem vesela, da se je občina odzvala in Staro robo, novo rabo prepoznala kot pomembno stvar, ki se dogaja v središču mesta. Bolje pozno kot nikoli. Žal mi je edino, da smo šli skozi vse te pretrese, vendar pa bo vse skupaj tudi nam dalo nov zagon, predstavlja novo točko, da začnemo malo drugače. Razmislili bomo, kako nadaljevati, da se bolj približamo trgu, kjer je vse več prodajaln z rabljenimi stvarmi in spletnih izmenjevalnic, ter da ohranimo vizijo, ki jo prinaša socialno podjetništvo,« je ob novici z ljubljanske občine povedala predsednica društva Kralji ulice Hana Košan. Kot je še dodala, pri delovanju socialnega projekta Stara roba, nova raba ni bil problem le najemnina, temveč tudi splošna družbena klima. Dobro je, da se je odzvala lokalna skupnost, kot še poudarja Hana Košan, vendar pa na področju socialnega podjetništva pogrešajo večjo aktivnost države, ki bi lahko zagotavljala podporne programe za aktivno vključevanje in zaposlovanje najranljivejših. »Brez najemnine nam bo lažje, vendar še vedno ne vemo, ali bomo res lahko preživeli ali pa bomo morali delovati z minimalnimi stroški, kamor spada tudi minimalno plačilo za zaposlene,« še pravi Hana Košan. Ko so pred dvanajstimi leti odprli trgovino Stara roba, nova raba, je bila to prva prodajalna rabljenih stvari v Ljubljani, kar se je poznalo tudi pri obisku. V času ozaveščanja
o trajnostnem bivanju, ko je tovrstnih prostorov in praks v mestu vse več, pa je treba poiskati nove oziroma drugačne umestitve na trg, še pravi sogovornica.

Podpora socialnemu
projektu tudi v Placu

V podporo socialnemu podjetju Stara roba, nova raba so odzvali tudi v Participativni ljubljanski avtonomni coni – Plac, kjer so za včeraj pred mestno hišo napovedali protestni performans. Ob novici, da so na občini Kraljem ulice prostore trgovine ponudili v brezplačno uporabo, so akcijo odpovedali, ob tem pa zapisali: »Veseli nas, da so na občini, potem ko je zgodba prišla v javnost, prepoznali svojo zmoto in spremenili stališče. Želimo si, da bi tudi v drugih primerih in tudi v časih, ko pred vrati ne bo volitev, občina znala prisluhniti ljudem.« Poleg tega so v Placu še pozvali »ministrstvo za delo, ministrstvo za gospodarstvo in občino, naj s sofinanciranjem omogočijo nemoteno poslovanje Stare robe, nove rabe, saj zgolj brezplačni najem ne bo dovolj za dolgoročni obstoj tega socialnega podjetja«. 

Priporočamo