Lesce. »Do koronskega leta 2020 je bil v naši stanovanjski soseski mir, potem pa je začelo iz bližnjega industrijskega obrata podjetja Veriga nenadoma močno hrumeti. Zdelo se je, kot da bi mimo naših ušes poletel reaktivec ali bi se v zrak dvignil toplozračni balon. Zelo smo se prestrašili in o nemogočem hrupu obvestili vodstvo podjetja,« je povedal Dare Stražar in dodal, da je bil hrup naslednje dni pogosto najglasnejši ponoči in ob koncu tedna, ko je elektrika cenejša.

S partnerico Marjo Jalen in nekaj manj kot petdesetimi podpisniki krajanov so na Verigo naslovili dve peticiji, v katerih so podjetje pozvali k zmanjšanju hrupa. Tega naj bi po njihovih ugotovitvah povzročala nepravilno nameščena prezračevalna naprava. Hrup se je po ukrepanju podjetja kasneje sicer nekoliko zmanjšal, a naj bi po besedah sogovornika še vedno presegal mejo sprejemljivega.

Stražar in Jalnova sta bila kot predstavnika ogroženih krajanov razočarana nad pomanjkanjem komunikacije in ignoranco Verige, zato sta v minulih dveh letih na pristojne inšpekcije in ministrstva prijavila tudi številne druge domnevne kršitve podjetja. Med drugim sta jih opozorila na ropot hladilnega stolpa, hlape lakov v okolju, uhajanje plinov, gradbeni poseg v nosilno steno zaklonišča zaradi urejanja skladišča, deponijo peska na meji dvorišča sosednje hiše, neurejeno skladišče gradbenega materiala, ropotanje viličarjev že v zgodnjih jutranjih urah …

Veriga: Obtožbe so neresnične
in zlonamerne

Direktor podjetja Veriga Mitja Peterlin obtožbe zavrača. Potrdil je, da je od septembra 2020 od Marje Jalen in Dareta Stražarja prejel vrsto elektronskih dopisov, na pritožbe o domnevno previsokem hrupu pa so se v podjetju odzvali z namestitvijo dušilcev zvoka. »Investicija nas je stala več kot 20.000 evrov, poleg tega smo v okviru pooblaščenega podjetja izvedli meritve hrupa, na katerih so bili prisotni tudi krajani Lesc in ki so pokazale, da poslujemo v skladu s predpisi,« je pojasnil Peterlin.

Potrdil je tudi, da je lani zaradi nenehnih pritožb in elektronskih dopisov Jalnove in Stražarja, zaradi katerih so morale inšpekcije nadzor v podjetju izvajati tudi po trikrat v mesecu in pol, preko odvetnika podal zahtevo za prenehanje njunega nadlegovanja. Zadeve so se takrat nekoliko umirile, je povedal Peterlin ter poudaril, da ni noben organ ugotovil nobenih nepravilnosti z vidika emisij hrupa.

Peterlin je dodal, da podjetje Veriga v tem letu praznuje 100-letnico poslovanja ter da so bili vse stanovanjske hiše in naselja v Lescah zgrajeni po nastanku podjetja, ki je v nekdanji državi zaposlovalo 1500 ljudi. »Še vedno vztrajamo v Lescah in dajemo kruh več kot petdesetim družinam. Upam, da bo tako še dolgo,« je jasen direktor Verige, ki ne skriva, da bo zima zaradi podražitve energentov zanj velik izziv. »K lajšanju situacije pa gotovo ne bo pripomoglo škodoželjno nasprotovanje posameznih krajanov, ki se trudijo, da bi podjetje pregnali iz lokalnega okolja.«

Razmišljajo o novi
lokaciji podjetja

Na občini Radovljica so pojasnili, da so se z omenjenim problemom seznanili oktobra 2020, ko so na medobčinski inšpektorat in redarstvo prejeli prijavo stanovalcev Šobčeve in Boštjanove ulice v Lescah zaradi potencialne nevarnosti požara in izpusta amonijaka ob industrijskem obratu Veriga ter prijavo o prekomernih emisijah hrupa iz tamkajšnjega industrijskega obrata.

»Krajani so se na občino obrnili tudi julija in avgusta letos, ko je krajanka Lesc županu Cirilu Globočniku v imenu ogroženih prebivalcev naslovila pismi, v katerih je opozorila na hrup, ki ga povzročajo viličarji in težki tovornjaki na zemljišču Verige, ter na odlaganje materiala z bližnjega gradbišča,« so pojasnili iz kabineta radovljiškega župana.

Občina je prijavo posredovala pristojnemu Inšpektoratu RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter Inšpektoratu RS za okolje in prostor, ki pa kršitev v zvezi s hrupom ni zaznal. Glede navedb krajanov v dopisih julija in avgusta letos je občinski inšpektor povzročitelje hrupa z viličarji ustno opozoril na prejete pritožbe in prejel zagotovilo podjetja, da je šlo za začasno skladiščenje in da v zgodnjih jutranjih urah tega prometa ne bodo več izvajali, glede deponije gradbenega materiala, ki ga sedaj ni več, pa je inšpektor pridobil informacijo, da je prav tako začasna.

Na občini so dodali, da občinska uprava z Verigo sodeluje glede njenih pobud za pripravo sprememb in dopolnitev občinskega podrobnega prostorskega načrta za stanovanjsko gradnjo »Za Merkurjem« v Lescah ter občinskega lokacijskega načrta za območje poslovne cone Lesce jug. »V povezavi z drugo pobudo je direktor Mitja Peterlin januarja letos organiziral tudi ogled proizvodnje Verige, ki so se ga udeležili predstavniki občine, krajevne skupnosti Lesce in prebivalci leškega naselja Dolina. Postopek sprememb tega prostorskega akta se sicer po izvedenem predpisanem posvetovanju z javnostjo in nosilci urejanja prostora ni začel,« so pojasnili na občini Radovljica. 

Priporočamo