Mestna občina Koper (MOK) je leta 2021 na podlagi javnega razpisa s podjetjem Salera, ki ga zastopa direktor Andrej Maglica, sklenila pogodbo o oddaji javne površine. Najemnik je na parkirišču pred najnovejšo koprsko plažo odprl gostinski lokal Parenzana. Ta ima obliko vagona, ki je nekdaj vozil po trasi železniške proge med Trstom in Porečem. A zgodba se je očitno zataknila pri električnem priključku. Maglica trdi, da je priključek, ki ga je zagotovila občina, za gostinski obrat neustrezen, občina na drugi strani pravi, da je bil najemnik z močjo priključka seznanjen pred podpisom pogodbe. »Iz pogodbenih določil jasno izhaja, da MOK ni imela pogodbene obveznosti zagotoviti večjo priključno moč elektroenergetskega priključka od tiste, ki jo je imel v trenutku sklepanja pogodbe, prav tako pa takšne zaveze MOK ni sprejela niti naknadno,« trdijo na občini. Najemnik, ki meni drugače, pa je začel zavlačevati s plačilom najemnine.

Občina vložila predlog za izvršbo

Ker je najemnik zamujal s plačilom tretjega in četrtega obroka uporabnine, mu je občina lani jeseni odpovedala pogodbo, še prej pa vložila predlog za izvršbo. Za zavarovanje svoje terjatve so prevzeli v posest tako gostinski lokal kot opremo.

Okrožno sodišče v Kopru je v zvezi z obravnavano tožbo zaupalo izvedensko delo sodnemu izvedencu in cenilcu električne stroke Milanu Bučarju. Kot je prek odvetniške pisarne Cek sporočil Maglica, iz izvedenskega mnenja izhaja, da bi morala občina zagotoviti lasten priklop in pridobiti ustrezno soglasje, vendar tega ni storila. Prav tako je izvedenec po njihovih navedbah ugotovil, da je bila zagotovljena priklopna moč bistveno prenizka.

»To pomeni, da je bila odpoved pogodbe s strani občine nezakonita, čemur bodo sledile odškodninske tožbe s strani najemnika, ki mu je nastala velika poslovna škoda. Pogodba je bila namreč sklenjena za dve leti, z možnostjo podaljšanja za nadaljnji dve leti. MOK si je tudi od družbe Salera protipravno prilastila vso zunanjo gostinsko opremo na terasi gostinskega objekta, zaradi česar je bila vložena kazenska ovadba,« so sporočili iz odvetniške pisarne, ki zastopa podjetje Salera.

»MOK se bo do stališča izvedenca opredelila v sodnem postopku, ki pravkar poteka na okrožnem sodišču v Kopru in v okviru katerega občina od podjetja Salera trgovina in storitve terja plačilo neporavnanih računov za uporabnino za v najem oddane površine v obmorskem parku Žusterna,« so nam na naše vprašanje, kako komentirajo navedbe o neustreznem električnem priključku, odgovorili na občini. Ob tem so poudarili, da je bil zakoniti zastopnik podjetja Salera v času podpisa najemne pogodbe seznanjen z razpoložljivo močjo elektroenergetskega priključka in je brez pripomb podpisal tudi primopredajni zapisnik. Vztrajajo tudi pri tem, da je bil elektroenergetski priključek nedvomno ustrezen za delovanje gostinskega lokala, »saj je gostinski lokal Parenzana obratoval in je podjetje Salera v njem prodajalo tako hrano kot pijačo in s tem ustvarjalo prihodke«.

Novi najemnik že izbran

V podjetju Salera so se obregnili tudi ob nov razpis, ki ga je občina objavila letos. Na prvega se ni prijavil nihče, zato so razpis ponovili in območje razdelili na dva dela. Obe lokaciji sta veliki do sto kvadratnih metrov, ena je namenjena postavitvi premičnega gostinskega objekta in terase, na drugi pa bi najemnik lahko postavil premično prodajno mesto z živilskimi izdelki. Najvišjo najemnino je za obe lokaciji ponudilo podjetje Laraj, nova gostinska ponudba pa je obiskovalcem parka na voljo že v teh dneh.

Ob tem so iz Salere prek odvetniške pisarne sporočili, da naj bi pri enem od objektov uporabljali teraso, ki jo je izdelala družba Salera in je nadkrita, nadstrešek pa je pritrjen na vagone. To se zdi družbi Salera nevzdržno, saj je teraso izdelala sama in jo ima tudi v posesti. Ob tem so zapisali, da bo postopek izbire novega najemnika preverila tudi inšpekcija. Na naše vprašanje, kako komentirajo navedbe o protipravnem novem razpisu, na občini niso odgovorili.

Priporočamo