Šolski inšpektorat je na podlagi anonimne prijave začel postopek na Osnovni šoli (OŠ) Vrhovci. Na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje so nam potrdili, da se je začel inšpekcijski postopek, vendar dokler ta traja, ne morejo natančneje potrditi, o čem teče postopek. Po naših informacijah se je postopek začel zaradi domnevne nepravilnosti pri razvrščanju dveh razredov prvošolcev v prostore Tehnološkega parka (TP); med drugim naj bi bili prisotni očitki o diskriminaciji, saj na bi otroke razvrščali na podlagi etnične pripadnosti in socialnega statusa. Ravnateljica Marjanca Vampelj je v odgovorih na vprašanja inšpekcije med drugim zapisala, da se v šoli že vrsto let srečujejo s prostorsko stisko, zato so po sili razmer dva razreda prvošolcev prestavili v prostore TP, oddelke pa je sestavila svetovalna služba. Odločili so se, da v dislocirano enoto vpišejo otroke na podlagi oddaljenosti, glede česar se je ravnateljica posvetovala tudi z drugimi ravnatelji. Glede očitkov o diskriminaciji je odgovorila, da šola ne zbira podatkov o dvojezičnosti učencev, materialnem statusu družin ali verski usmeritvi. Edina podatka, ki ju imajo, sta, ali ima otrok status priseljenca in ali ima odločbo o dodatni strokovni pomoči. Poudarila je še, da otroci, ki hodijo v TP, niso le tisti, ki živijo v neprofitnih stanovanjih, ampak tudi učenci iz drugih, bližnjih stanovanj.

Vrsta očitkov

V zvezi z razmerami na OŠ Vrhovci so se v preteklosti z dopisi in vprašanji že oglasili v svetu staršev in četrtni skupnosti, mestni svetniki in tudi poslanka DZ Tatjana Greif. Občini očitajo slabo prostorsko načrtovanje, saj bi morala ob gradnji novih sosesk z neprofitnimi stanovanji načrtovati tudi povečanje zmogljivosti šol. Tudi starši otrok, ki se šolajo v novih prostorih, so na občino in ravnateljico naslovili javno pismo in peticijo, v kateri sicer niso omenjali diskriminacije, so pa zapisali, da po njihovem otroci niso »obravnavani enakopravno«. Iz konteksta pisma je razvidno, da se jim zdi, da otroci v Tehnološkem parku ne bodo imeli enake izkušnje kot otroci v matičnih prostorih šole, zato so med drugim predlagali sistem rotiranja, po katerem bi se oddelki, ki so v TP, menjavali.

S starši se je konec junija srečal župan Zoran Janković. Pred sestankom so starši na župana naslovili novo pismo z dodatnimi razlogi, zakaj je po njihovem mnenju neprimerno, da se otroci šolajo v prostorih TP, omenili so tudi diskriminacijo. »Neheterogena zasnova oddelkov diskriminira otroke, razporejene v Tehnološki park. Raziskave kažejo, da je zaradi socioekonomskih razmer v takšnih deprivilegiranih oddelkih pričakovati večje število otrok s čustveno-vedenjskimi težavami, z učnimi težavami in posledično z dodatno strokovno pomočjo. Glede na demografsko strukturo naselja se pričakuje tudi večje število dvojezičnih otrok,« so starši med drugim navedli v pismu županu. Župan se je odzval, da »so očitki staršev neprimerni« in da kategorično zavrača očitke o diskriminaciji učencev na kateri koli osnovi.

Priporočamo