Upravno sodišče je pred tedni razveljavilo odločitev vlade, ki je decembra lani zavrgla pritožbo občine Vrhnika v postopku spremembe okoljevarstvenega dovoljenja za Kemis, lahko preberemo na spletni strani občine Vrhnika. Nadaljujejo, da je upravno sodišče ministrstvu za okolje naložilo izvedbo vsebinske presoje vplivov na okolje. Vlada je po njihovem mnenju »povsem gluha na pozive občine Vrhnika in njenih občanov«, da se za Kemis, ki kljub hudemu požaru leta 2017 nemoteno obratuje v naselju, doseže uskladitev obratovanja z direktivo Seveso. Kemis se ukvarja z »zbiranjem, predelavo, odstranjevanjem ter posredovanjem različnih vrst odpadkov«, kot lahko preberemo na njihovi spletni strani. Na občini trdijo, da od požara obrat deluje pod enakimi pogoji kot pred požarom, kar se jim zdi nevarno in neodgovorno od države.

Prva sodba ne vpliva
na obratovanje

Na občini ministrstvu očitajo, da se vse od požara izogiba izvajanju nadzora in ponovni presoji vplivov na okolje. Upravno sodišče je izpostavilo dolžnost države, da samoiniciativno, po uradni dolžnosti in tudi proti volji upravljalca presodi skladnost obratovanja z vsemi zahtevami pravnega reda EU. »Pravnomočnost okoljevarstvenega dovoljenja torej ni absolutna. Čeprav je bila s spremembo zakonodaje odpravljena časovna veljavnost dovoljenja, se mora sproti prilagoditi vsaki spremembi v obratovanju in tudi spremenjenim predpisom ter spremenjenim zahtevam,« se glasi ena izmed ugotovitev upravnega sodišča, ki so ga izpostavili na občini. Dodali so še, da je vrhovno sodišče dvakrat ugotovilo, »da je sklicevanje države in Kemisa na pridobljeno pravnomočno dovoljenje neupravičeno in da ima država dolžnost ter pooblastila ukrepati in ne čakati na dobro voljo onesnaževalcev, da zahtevajo presojo lastnega (ne)pravilnega obratovanja.«

Matija Urankar, odvetnik iz odvetniške pisarne Senica & partnerji, ki zastopa Kemis, nam je povedal, da gre pri tem primeru za sodbo o nameravani spremembi uporabnega dovoljenja, ki pa po njegovi oceni ne bo vplivala na obratovanje podjetja: »Gre za spremembo nečesa, kar se še ni izvedlo. Sodba zato v ničemer ne vpliva na veljavno okoljevarstveno dovoljenje. Če se lahko tako izrazim, se tepemo okoli oslove sence. Govorimo o zadevi, ki jo Kemis mogoče bo ali pa ne bo izvedel, in o tem bo spet morala odločati vlada.« Tudi z ministrstva za okolje in prostor so sporočili, da se omenjena sodba nanaša na nameravano spremembo uporabnega dovoljenja.

Občina lahko zahteva revizijo

Občina Vrhnika ima trenutno sicer več primerov pred upravnim sodiščem. V objavi na spletni strani lahko preberemo, da na občini pričakujejo novo sodbo, ki bo po njihovih pričakovanjih naložila ministrstvu, da v zadevi Kemis zagotovi varstvo pred tveganji večjih nesreč: »Občina je predlagala, da ministrstvo do končne odločitve prepove oziroma ustavi obratovanje Kemisa, ki ogroža občino in njene občane.«

Z ministrstva za okolje in prostor so sporočili, da jim je bila včeraj vročena sodba, v kateri je 4. oktobra upravno sodišče zavrnilo tožbo občine Vrhnika glede spremembe okoljevarstvenega dovoljenja. Dodali so še, da mora občina Kemisu vrniti sodne stroške v višini 1119,96 evra. Odvetnik Urankar pa je pojasnil, da se zadnja sodba nanaša na zadnjo spremembo okoljevarstvenega dovoljenja iz leta 2021. »S to sodbo je sodišče zavrnilo tožbeni zahtevek občine Vrhnika, ki ga je vložila ob zadnji spremembi dovoljenja iz leta 2021. Ta zadeva je sicer že bila na vrhovnem sodišču, upravno sodišče pa jo je zdaj zavrnilo že drugič. Posledica te tožbe je, da je tudi zadnja sprememba okoljevarstvenega dovoljenja pravnomočna, kar pomeni, da ima Kemis v celoti pravnomočno okoljevarstveno dovoljenje.« Urankar je sicer še dodal, da ima občina možnost, da zahteva ponovno revizijo na vrhovnem sodišču. Z občine Vrhnika so sporočili, da ne želijo komentirati včeraj vročene sodbe, dokler je ne bodo podrobno preučili. 

Priporočamo