V noči s četrtka na petek je podjetje Hidrotehnik začelo utrjevati in graditi dodatni nasip ob Savi v neposredni bližini Sneberskega nabrežja. Občan Igor Kastelic nam je pojasnil, da so v četrtek popoldne prišli delavci z bagri in tovornjaki ter začeli utrjevati nasip. »Celo noč so se delavci z mehanizacijo bojevali z vodo. Sicer je voda mestoma prebila nasip, ampak najhujšega smo se ognili in dela še niso končali. Delajo brez prestanka in ne vem, kaj bi se zgodilo z naseljem, če ne bi prišli.« Občani so sicer že večkrat pisali različnim institucijam, pripravili pa so tudi peticijo, v kateri so državo in občino pozvali, naj se začne utrjevanje in saniranje dotrajanih nasipov ob Savi, vendar do četrtka zvečer, ko je bila že razglašena poplavna nevarnost, ni bilo odziva.

Neustrezni ali ustrezni nasipi?

Prav v četrtek zjutraj so nam na naše nekaj dni staro poizvedovanje o morebitni obnovi nasipov v Sneberjah iz kabineta predsednika vlade sporočili, da so po oceni republiške direkcije za vode nasipi na območju Sneberij ustrezni. Dodali pa so, da je Boštjan Šefic, sekretar za koordinacijo ukrepov in aktivnosti za obnovo po poplavah 2023, v četrtek predlagal direkciji, da »preverijo trenutno stanje v Sneberjah in v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana oziroma njihovo civilno zaščito sprejmejo morebitne ukrepe, ki bi ob veliki količini padavin ustrezno zaščitili območje pred morebitnim poplavljanjem Save«.

Iz Mestne občine Ljubljana so sporočili, da je v četrtek okoli 16. ure naselje obiskal ljubljanski župan Zoran Janković skupaj z Luko Novakom z oddelka za zaščito in reševanje ter Juretom Dolinarjem, vodjo izmene Gasilske brigade Ljubljana. Ob obisku so »nemudoma stekli dogovori za ureditev nasipa«. Za dodatne informacije o urejanju nasipa so nas z občine preusmerili na direkcijo za vode, vendar njihove odgovore še čakamo.

Igor Kastelic je dejal, da prebivalci nabrežja prav ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću pripisujejo zasluge za to, da so se začela dela na nasipu. Kastelic je še povedal, da so delavci najprej utrjevali nasip, čez noč pa so se premaknili na območje v bližini poligona Kinološkega društva Krim, kjer so še včeraj gradili protipoplavno pregrado iz zemljine. Do včeraj so bili na delu štirje bagri, zemljo pa je po neuradnih informacijah vozilo okoli 25 tovornjakov.

Občanom je odleglo

Sicer so se prebivalci ogroženih območij v četrtek sami lotili urejanja protipoplavne zaščite – skoraj vsaka hiša v naselju je obložena z vrečami peska. »Včeraj so gasilci pripeljali vreče, napolnjene s peskom na paletah, in smo jih nekaj vzeli. Gasilci res skrbijo za nas, kot se le da. Sava se je čez dan malo spustila in mislim, da smo na varnem,« nam je včeraj dopoldne povedal starejši prebivalec nabrežja. Prebivalci, ki živijo ob nasipu, so ob tem dodali, da so bile včeraj čisto navadne jesenske poplave. »Voda vedno pride do sem in ne ogroža naselja. Avgusta je bilo čisto drugače.«

Prebivalci namreč po avgustovskih poplavah ob vsakem poplavnem opozorilu pozorno spremljajo reko. »Celo noč nismo spali. Rekli so, da bo med deveto in enajsto uro najhuje, pa smo prišli pogledat do Save, ali bo spet poplavilo,« je včeraj dopoldne razlagal Tilen Markič in dodal: »Veseli me, da so končno začeli delati na nasipu, ampak so po mojem mnenju začeli malo prepozno.«

Arso je sicer za nedeljo zaradi obilnih padavin razglasil oranžno opozorilo za severozahod države. »V vsej tej agoniji moram reči, da smo bili veseli, da je prišel župan in da se je začelo delo. Poslušanje zvoka tovornjakov na delu nam je zmehčalo kepo v želodcu, ki jo prebivalci čutimo ob vsakem deževju, saj še vedno samo čakamo, kdaj nas bo spet poplavilo,« je zaključil Igor Kastelic.

Priporočamo