Mogočno drevo mamutovec, poznano tudi kot sekvoja, ki že dobro stoletje krasi pročelje Gimnazije Kranj in bi lahko doseglo starost več tisoč let, bodo danes posekali. Potem ko se je leta 1999 drevo začelo nagibati stran od gimnazije proti parkirišču pred sosednjim hotelom in so ga z jeklenicami privezali na stavbo gimnazije, se je 33 metrov visoka sekvoja po lanskem orkanskem vetru v Kranju še dodatno nagnila za meter, na ometu fasade gimnazije pa so se pojavile razpoke.

»Odstranitev je zaradi varnosti ljudi in premoženja neizbežna. Glede na soglasje ministrstva za kulturo in strokovno mnenje zavoda za varstvo narave je to tudi edina možna rešitev,« so pojasnili v kabinetu kranjskega župana Matjaža Rakovca. Kot so dodali, je bil prav omenjeni zavod tisti, ki je ves čas spremljal stanje drevesa, ki ni imel perspektive dolgoročnega obstoja, prav tako je bil zavod pobudnik večine sanacij, vključno s povezovanjem drevesa na gimnazijo.

»Močno obžalujem, da je treba odstraniti sekvojo. Želim si, da bi na tem mestu zraslo novo drevo, primernejše za naše podnebje in strukturo tal med gimnazijo in hotelom Creina. To je tudi priporočilo zavoda za varstvo narave, ki je predlagalo, da se les uporabi za umetniške, mizarske ali druge izdelke, kolut debla pa naj se restavrira in razstavi na primerni lokaciji,« je povedal Matjaž Rakovec.

Potem ko se je leta 1999 drevo začelo nagibati stran od gimnazije, se je po lanskem orkanskem vetru v Kranju še dodatno nagnilo za meter, na ometu fasade gimnazije pa so se pojavile razpoke.

Drevo bo živelo naprej

»Sekvoja in Gimnazija Kranj sta sopotnici od leta 1914, zdaj pa se bliža njen konec, gimnazija jo mora spustiti iz svojega objema. Živi fosil, živi spomenik, pričevalka časov se poslavlja. Pogrešali jo bomo,« je v povabilu dijakom na včerajšnji poslovilni obred pred posekom častitljivega drevesa zapisala profesorica Gimnazije Kranj Nataša Kne.

Od drevesa so se včeraj poslovili dijaki Gimnazije Kranj in meščani. Foto:  Nataša Kne

Od drevesa so se včeraj poslovili dijaki Gimnazije Kranj in meščani. Foto:  Nataša Kne

Kot je pojasnila, so veliko drevo dijaki pogledali tudi pod mikroskopom ter občudovali prerez njenih vejic in zelenja: »Majhen svet se skriva v velikem svetu. Drevo, ki bi lahko živelo tisočletja, mora oditi. Odhaja v naš spomin, preoblikovalo se bo v lesovino, za katero upamo, da bo še naprej naša sopotnica. Sekvoja stremi k višavam neba, Gimnazija Kranj stremi k višavam znanja. Kot simbol naravne vztrajnosti, naše zaveznice in varuhinje bo živela naprej.«

Za spomin na drevo za prihodnje rodove je že poskrbel tudi priznani strokovnjak in predavatelj na Višji strokovni šoli Biotehničnega centra Naklo Peter Ribič, ki je zbral nekaj semen sekvoje. »Radi bi vzgojili sadike in tako poskrbeli, da bi drevo lahko živelo še naprej. Lastnika drevesa bomo zaprosili tudi za kolut debla, ki ga bomo pri nas strokovno obdelali in konzervirali ter tako ohranili kot spomin na to drevo za prihodnje rodove,« je povedal Ribič. 

Nataša Kne, profesorica Gimnazije Kranj: »Drevo, ki bi lahko živelo tisočletja, mora oditi. Odhaja v naš spomin, preoblikovalo se bo v lesovino, za katero upamo, da bo še naprej naša sopotnica. «

Priporočamo