Osnovno zdravstvo Gorenjske (OZG) opravlja osnovno zdravstveno dejavnost na primarni ravni na območju osemnajstih gorenjskih občin in se tudi v Škofji Loki že dlje časa sooča tako s prostorsko kot kadrovsko stisko. Najslabša je situacija v otroškem in šolskem dispanzerju ZD Škofja Loka. Po odhodu zdravnice v septembru, pri kateri je bilo vpisanih 1600 otrok, imajo tam zaposlene le še tri pediatrinje. Te zdaj poleg svojih pacientov skrbijo tudi za otroke, ki so čez noč ostali brez svoje pediatrinje, skupaj torej pokrivajo kar 6400 otrok in mladostnikov.

»V idealnih pogojih bi si želeli pet polno zaposlenih pediatrinj. Intenzivno iščemo novo delovno silo ter ponujamo zaposlitev in stimulativno nagrajevanje, občina Škofja Loka pa je pripravljena sofinancirati najem stanovanja za zdravnike,« so pojasnili v škofjeloškem zdravstvenem domu. Aktivirali so tudi vrsto dodatne pomoči z več koncev – dve zunanji pediatrinji pogodbeno pokrijeta po en dan v tednu, na kroženju imajo tudi specializantko. »Januarja jo bo zamenjala druga specializantka, obema pa ponujamo zaposlitev po opravljenem specialističnem izpitu (prva ga bo opravila čez dve leti, druga junija prihodnje leto). Za občasno pomoč se dogovarjamo še s štirimi specializantkami, z dvema tudi za poznejšo zaposlitev. Ena od treh pediatrinj je namreč z januarjem prihodnje leto napovedala odpoved, druga že izpolnjuje pogoje za upokojitev, tretja jih bo konec leta 2024,« so zaskrbljeni v ZD Škofja Loka.

Vpisi k pediatrom
v sosednjih občinah

Preobremenjenim pediatrinjam poskušajo v ZD Škofja Loka priskočiti na pomoč tudi tako, da paciente, ki dopolnijo 18 let, preusmerjajo v eno od ambulant za odrasle, nato pa jih bo z novim letom prevzela nova specialistka družinske medicine, ki bo vpisovala tudi mladostnike od 15. leta naprej. Kot so pojasnili v vodstvu ZD Škofja Loka, bo z decembrom prav tako na novo zaposlena specialistka družinske medicine začela vpisovati mladostnike nad 17 let. V teh razmerah starše novorojenčkov do nadaljnjega prosijo za vpis k pediatrom v Gorenji vasi, Kranju in Medvodah, v Železnikih pa je to mogoče pri zdravnikih družinske medicine.

»Na drugih področjih je stanje dobro – poleg že omenjenih dveh novih specialistk družinske medicine širimo zobozdravstvo v Žireh in ginekologijo z vrnitvijo ginekologa z daljšega bolniškega dopusta. V prihodnjem letu načrtujemo novo okulistično ambulanto, zaposlitev novega radiologa za ultrazvočne preglede in odprtje centra za duševno zdravje odraslih. Dermatologinja je zaradi staleža začasno odsotna, z decembrom bo spet aktivna diabetološka ambulanta, o pulmološki pa se dogovarjamo s Kliniko Golnik,« so povedali v ZD Škofja Loka. Pri zdravstveni oskrbi prebivalstva sodelujejo tudi v občinah Gorenja vas - Poljane, Železniki in Žiri, kjer delujejo manjši lokalni zdravstveni domovi in del storitev izvajajo tudi koncesionarji.

Prihodnje leto centra za duševno zdravje

»Še pred meseci so bile razmere v pediatriji krasne in smo pričakovali novo delovno silo, zdaj pa smo spet v globoki krizi oziroma pred velikim izzivom, na katerega bo moralo odgovoriti vodstvo OZG. Občina je ponudila vso svojo podporo, tudi stanovanja oziroma plačilo najemnine zanje za zdravnike,« je jasen škofjeloški župan Tine Radinja. Pravi, da razume pritisk na pediatrinje ob odhodu njihove sodelavke, in verjame, da ko se bo situacija uredila, ne bo več odpovedi zdravnikov. Obenem Radinja poudarja, da ni nihče od otrok ostal brez zdravnika in imajo vsi omogočeno zdravstveno oskrbo.

Po besedah župana se v škofjeloškem zdravstvenem domu soočajo tudi s prostorsko stisko: »Za center za duševno zdravje odraslih in center za duševno zdravje otrok ter razvojno ambulanto smo nove prostore našli na območju nekdanjega hotela Transturist in jih bomo odprli v marcu prihodnje leto. Tako bomo delno razbremenili delovanje ZD, medtem ko bomo morali srednjeročno razmišljati še o selitvah nekaterih drugih programov na primernejše lokacije, denimo zobozdravstvo. Dolgoročno si želimo v občini zgraditi nov javni zdravstveni center. V novem prostorskem načrtu, ki je v sprejemanju, sta predvideni dve novi lokaciji: v Frankovem naselju in na Starem dvoru, ki bi bili dolgoročno namenjeni zdravstveni dejavnosti.« 

Priporočamo