Družba Dars je podpisala pogodbo za dobavo, vzpostavitev delovanja in vzdrževanje opreme sistemov sekcijskega merjenja hitrosti na odsekih avtocest in hitrih cest, potem ko je bilo to javno naročilo uspešno zaključeno. Pogodba je bila podpisana med izbranim ponudnikom, policijo in Darsom.

»Izbrana dobaviteljica opreme je ljubljanska družba Intermatic,« so pojasnili na Darsu. Ponudba družbe Intermatic je znašala 434.000 evrov brez davka oziroma nekaj manj kot 529.480 evrov z davkom, so zapisali. Družba je trenutno v fazi pridobivanja certifikata za odobritev tipa merila. Sistem bo na štirih lokacijah začel delovati v drugi polovici leta 2025.

Merjenje bo potekalo na 7,2 kilometra dolgem odseku med Logatcem in Vrhniko, kjer je hitrost omejena na 130 kilometrov na uro, na odseku Ljubljana Brod–Šmartno–Vodice, na odseku Podmilj–Trojane–Vransko in na odseku med Grosupljim in Višnjo Goro.

“Izbrana dobaviteljica opreme je ljubljanska družba Intermatic,” so pojasnili na Darsu.

Prekrškarjem tudi globe

Sistem bodo pri Darsu najprej uvedli v ožjem obsegu, nato bodo glede na rezultate merjenja določili dodatne odseke za širjenje sistema. »To bo odvisno od izkušenj, ki jih bomo pridobili z uvedbo tega sistema,« so nam pojasnili. Njihov glavni cilj je umiriti hitrost in povečati prometno varnost. Prednost novega sistema vidijo v umirjanju hitrosti na daljši razdalji.

Sistem bo upravljala policija, ki bo prekrškarjem tudi izdajala globe. »Sistem meri povprečno hitrost vozila med vstopno točko A in izstopno točko B. Na točki A zabeleži natančen čas vstopa, na točki B pa natančen čas izstopa iz sistema. Ob znani razdalji med obema točkama izračuna povprečno hitrost,« so metodo predstavili na Darsu. Če bo izmerjena hitrost višja od dovoljene, bo voznik kaznovan na podlagi zakona o pravilih cestnega prometa.

Testni sistem je sicer začasno začel delovati že v letu 2017 na štajerski avtocesti A1 na območju trojanskih predorov, in sicer na smernem vozišču avtoceste proti Ljubljani. Tam se je izkazal za učinkovitega, saj so se hitrosti voznikov umirile. »Kljub opozorilnim tablam za meritev hitrosti je v povprečju 200 vozil na dan še vedno preseglo predpisano hitrost,« so povedali. Na dan tak odsek v povprečju sicer prevozi okoli 21.000 vozil. 

Priporočamo