Pred prihajajočimi prvomajskimi počitnicami in po njih v Družbi Republike Slovenije za avtoceste (Dars) na ljubljanski obvoznici pričakujejo več prometa in tudi zastojev, podobno kot je bilo ob minulih velikonočnih praznikih. Prometni koledar na spletni strani www.promet.si za slovenske ceste že za sredo, ko se bodo za del slovenskih šolarjev začele počitnice, napoveduje visoko gostoto prometa in povečano število tovornih vozil. Če bo lepo vreme, pa se utegne dodatno povečati promet na območjih turističnih in izletniških točk. V ponedeljek, 1. maja, se že dopoldne, predvsem pa v popoldanskih urah, pričakuje zelo visoka gostota prometa na cestah od Hrvaške proti Avstriji in Italiji. Gost promet na slovenskih cestah lahko vozniki pričakujejo tudi 2. maja, ko se bodo pri nas končali prvomajski prazniki.

 

Nad gnečo in zastoji predvsem v jutranji in popoldanski prometni konici se zadnje tedne pritožujejo vozniki, ki uporabljajo južno ljubljansko obvoznico. Da so razmere vse prej kot idealne, priznavajo tudi na Darsu, kjer pravijo: »Že nekaj let je gostota prometa na južni obvoznici na meji in z rastjo prometa je to mejo presegla oziroma jo presega pogosteje, zato se večkrat pojavijo zastoji.«

Nekateri vozniki so se spraševali, ali se je položaj poslabšal zaradi preusmeritve tovornega prometa na južno obvoznico oziroma zaradi gradbenih del, ki trenutno potekajo na severni obvoznici. Toda na Darsu pravijo, da preusmeritev tovornega prometa le delno oziroma praktično zanemarljivo vpliva na promet na južni obvoznici.

»Na ljubljanski južni obvoznici (in tudi primorskem kraku A1) prihaja do močnih zgostitev, ker se istočasno in v isto smer gibljejo različne vrste prometnih tokov oziroma voznikov,« so povedali na Darsu. Kot primer so navedli, da so denimo ob petkih močni prometni tokovi s pogostimi zastoji vse od Postojne do Malenc in naprej proti Dolenjski, »ker se na isti poti znajdejo oziroma mešajo veliko število tovornih vozil, dnevni vozniki, ki se vozijo iz službe, in turisti. Prav tako se je na dolenjski avtocesti močno povečal promet zaradi vpliva odprave nadzora na mejah s Hrvaško, kar vpliva tudi na promet na južni obvoznici.«

Gradbena dela na več lokacijah

Poročali smo že, da Dars trenutno obnavlja odsek severne obvoznice med Tomačevim in Zadobrovo ter že dalj časa izvaja rekonstrukcijo priključka Leskoškova. Občina in Dars sta se sedaj lotila tudi prenove nadvoza nad obvoznico na Dunajski cesti, po podatkih Darsa pa bodo predvidoma v poletnih mesecih začeli preurejati priključek Ljubljana zahod pri Dolgem mostu. Poleg naštetega bo Dars letos na vzhodni ljubljanski obvoznici urejal protihrupne ograje, vendar vsaj na račun tega projekta ne pričakujejo večjih motenj v prometu. Dela na protihrupnih ograjah naj bi namreč potekala le ob zapori odstavnega pasu.

Zaradi del, ki že potekajo, in tistih, ki jih napovedujejo v prihodnjih mesecih, se postavlja vprašanje, kakšen dodaten negativen vpliv na promet imajo vsa ta dela in ali ne bi bilo teh projektov bolj smiselno izvajati drugega za drugim. »Stremimo k temu, da vsa večja obnovitvena dela čim manj vplivajo na promet, vsak termin obnove je skrbno načrtovan in izveden v času najugodnejših prometnih obremenitev, izbran je tudi ustrezen tip zapore,« zagotavljajo na Darsu. Ne glede na to, da je poleti na splošno sicer več prometa zaradi tranzita tujih turistov, pa se takrat promet drugače prerazporedi, na Darsu opozarjajo na prednost gradbenih posegov v poletnih mesecih. »Več prometa je ob koncih tedna, bolj enakomerno se tudi prerazporedi čez dan. Predvsem je pomembno, da se v okolici večjih mest (obvoznice in vpadnice) zmanjša število vozil v jutranji in popoldanski konici, zato je tam bolj primerno delati poleti,« so razložili na Darsu.

Po drugi strani pa se zaradi velike količine prometa na določenih izrazito turističnih avtocestnih odsekih, če je le mogoče, poleti izogibajo gradbenim delom. Takšen odsek je recimo Karavanke–Ljubljana (zahodna obvoznica)–Koper, kjer v poletnih mesecih običajno opravljajo le nujna oziroma interventna dela. Priznali pa so, da določenih dolgotrajnih gradbenih posegov zaradi časovne obsežnosti enostavno ni mogoče prilagajati prometno ugodnim terminom.

»Uporabnike avtocest in hitrih cest prosimo za razumevanje in potrpežljivost, saj vsa dela izvajamo zato, da bo po njihovem zaključku vožnja udobnejša, predvsem pa varnejša,« so na Darsu pozvali voznike. Priporočajo jim, naj se pred odhodom na pot o razmerah v prometu pozanimajo na telefonski številki 1970​ prometnoinformacijskega centra, kjer lahko dobijo informacije o vseh cestah, ne samo hitrih in avtocestah, pa tudi nasvete glede obvozov. Prav tako lahko pokličejo na brezplačni avtomatski odzivnik 080 22 44 ali stanje preverijo na spletni strani www.promet.si, brezplačni mobilni aplikaciji Promet+, lahko pa tudi prisluhnejo informacijam na radijskih postajah.

Priporočamo