V evropskem tednu mobilnosti, ki bo letos potekal pod sloganom Trajnostna povezanost, ljubljanski organizatorji poudarjajo pomen srečevanja in druženja na varno urejenih ulicah, trgih in drugih javnih prostorih, zagotavljanja mobilnosti za vse družbene skupine ter vzpostavljanja raznovrstnih alternativ osebnemu motornemu prometu. V tednu, ki pozornost posveča ozaveščanju o prednostih hoje, kolesarjenja, uporabe javnega prevoza in drugih trajnostnih načinov premikanja, bo v Ljubljani potekalo več kot 60 dnevnih dogodkov in kar dvajset tedenskih dejavnosti.

Med dogodki, ki se jih bo v duhu trajnostne mobilnosti v prihodnjih dneh mogoče udeležiti, bodo denimo kolesarski izlet po Ljubljanskem barju, kolesarski izlet do kmetij v Savljah, Klečah in na Ježici, združenih na Poti dobrot, in kolesarski izlet do termalnega izvira pri Vikrčah. Vsi trije kolesarski izleti bodo v soboto, 17. septembra, ko se bo od 10. ure naprej v Vošnjakovi ulici odvijala tudi ulična zabava s pestrim programom za otroke in odrasle.

V nedeljo, 18. septembra, so obiskovalci vabljeni v Muzej za arhitekturo in oblikovanje, kjer bo prost vstop za vse, ki bodo do fužinskega gradu prišli brez avtomobila. Ob 14. uri se bo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje začel vodeni ogled razstave BIO27 Supervernakularno, od koder se bo nato mogoče skupinsko s kolesi odpraviti še do Cukrarne in si ogledati tamkajšnje razstave. Dogajanje, povezano z evropskim tednom mobilnosti, pa se pred Cukrarno začenja že jutri, ko bodo kolesarje na galerijskem dvorišču pričakale barvne luže, z vožnjo čeznje pa bo nastala slika.

Mobilni servis koles in pešbus

V nedeljo, 18. septembra, bo po nekdanji promenadi, ki vodi v Tivoli čez Prešernov trg, po Čopovi in Cankarjevi ulici ter mimo Opere, Narodne in Moderne galerije ter pravoslavne cerkve, potekal vodeni ogled. Zbor je ob 11. uri na Prešernovem trgu, sprehajalci se bodo v Tivoliju med drugim ustavili tudi v »tičistanu«, kjer gnezdijo ptice in je mogoče srečati veverice. V ponedeljek, 19. septembra, bodo med 14. in 17. uro na Trgu francoske revolucije promovirali projekte s področja trajnostne mobilnosti in ozaveščali o trajnostnem turizmu, obiskovalce pa bodo nagovarjali tudi s praktičnimi nagradami in priboljški. Več o programu evropskega tedna mobilnosti, ko bo na različnih lokacijah po mestu deloval tudi mobilni servis koles in bo testno po ljubljanskih cestah vozil avtobus na vodik ter se bodo otroci v šolo odpravili s pešbusom, si je mogoče prebrati na občinski spletni strani.

Zaprtje cest in ulic

Med evropskim tednom mobilnosti bodo za motorni promet zaprli nekatere ceste in ulice. Jutri bo med 9. in 19. uro zaprt del ulice Ob dolenjski železnici med uvozom do dvorane Krim in Vandotovo ulico, v soboto bo med 9. in 22. uro za motorni promet zaprta Vošnjakova ulica med Dvorakovo in Hotelom Lev, v sredo pa bo med 8. in 12. uro zaprta cesta Novo Polje c. III od gostišča Zajčja dobrava do krajinskega parka.

Dan brez avtomobila

V četrtek, 22. septembra, ko bo potekal dan brez avtomobila, bo za motorni promet med 7. in 20. uro v četrtni skupnosti Moste zaprta povezovalna pot od Brodarjevega trga do Rusjanovega trga, med 8.30 in 13. uro bo v četrtni skupnosti Bežigrad zaprta Črtomirova ulica pri enoti vrtca Vetrnica, v četrtni skupnosti Jarše pa bo motorni promet med 9. in 12. uro nemogoč na Kopni poti od križišča s Cesto na Obrije. Uporaba avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa bo ta dan brezplačna, enako velja za parkiranje na parkiriščih P + R, ki jih upravlja JP Ljubljanska parkirišča in tržnice, medtem ko se bodo vrtci in osnovne šole z mestnimi avtobusi na dogodke v sklopu evropske tedenske mobilnosti lahko brezplačno vozili ves teden.

Na dan brez avtomobila bo med 9. in 18. uro zaprta tudi cesta na Grad. Obiskovalci bodo na ta dan, kot tudi vse druge dni v letu, lahko izbrali trajnejši način dostopa do gradu – eno od pešpoti ali vožnjo z vzpenjačo.

Trajni ukrepi v mestu

Kampanjo, posvečeno trajnostni mobilnosti, bodo v Ljubljani obeležili tudi z več trajnostnimi ukrepi. Pred osnovnimi šolami in vrtci bodo namestili 120 novih kolesarskih stojal, še v tem mesecu bodo na novo ozelenili nadstrešnice na štirih avtobusnih postajališčih pri Gospodarskem razstavišču in nadstrešnico postajališča pri Astri. V izdelavi je študija za izvedbeni in poslovni načrt za vpeljavo e-vozil in uvedbo mestne infrastrukture za e-vozila v mestni občini, pri čemer pa so na občini spomnili še na prvo javno kolesarnico, ki jo je Ljubljana dobila nedavno v garažni hiši na Kongresnem trgu, testno uvedbo sistema izposoje električnih koles in posodobitev mestnih vozil.

Priporočamo